top of page
sefaalcn2

Brand New Eyes / Paramore - Albüm İncelemesi

Güncelleme tarihi: 26 Şub 2022


Amerikalı punk rock grubu Paramore 2009 yılında daha dağılmadan 1 yıl önce yayınladıkları 12 şarkılık “Brand New Eyes” albümü ile sıradan ve one hit wonder bir grup olmadıklarını tüm dinleyicilere kanıtladılar. Albüm aslında oldukça agresif bir şarkı olan “Careful” parçasıyla başlıyor. Vokal Hayley Williams bu şarkıda gençlik yıllarına atıfta bulunuyor. Hatta şarkının bir kısmında geçen:

“You can’t tell me to feel

The truth never set me free

So I did it myself”

Sözleriyle İncil’de bulunan bir kısımın kendisiyle çeliştiğinden bahsederek gönderme yapıyor.

Albümün 2.parçası olan “Ignorance” kelime anlamı olarak cehalet anlamına gelsede. Grubun içinde bulunduğu durum hakkında ve kendilerinin arkadaşlık ilişkileri hakkında yazılmış bir parçadır. Bu parçanın çok kapalı anlamlı yerleri olduğunu söylemem lazım.

Dinamik gitarlar, agresif sözler ve hızlı davullar şeklinde devam eden albümde sıra (ayrıca albümde ki en sevdiğim parça olan) “Brick by Boring Brick” parçasına geliyor. Bu şarkı için en açıklayıcı yorum Vicki Lutas (BBC) tarafından yapıldığını düşünüyorum. Şarkıya 5/5 veren Vicki bu şarkı için “Bu şarkıyı sözleriyle dinlemek kumdan kalelerin yapılmadığı ama yıkıldığı, kötü karakterlerin kurt olmadığı bir dünyaya girmek gibi. Bu dünyada her şey çok karanlık fakat çok da gerçek. Burada bir özlem duygusu var; o peri masalları ve masumiyete olan özlem. Ve de bununla birleşen, o masumiyetin asla bir daha olamayacağının farkına varma duygusu." demiştir.


Paramore’un ikonik şarkılarından biri olan “Turn It Off” ile bize sarsılan inancını anlatan grup akustik havada başlayan “The Only Exception” ile ilk albümlerindeki “Emergency” parçasına selam çakıyor. Şimdinin gençlerine üzülen grup “Feeling Sorry” adında şarkı yapmayı da ihmal etmemiş. Müzikal anlamda oldukça pozitif havaya geçen albüm “Looking Up” ile bu havasını koruyor. Fakat müzikaletinin yanında sözler için aynı şeyden bahsedemeyiz. İronik denebilecek düzeyde yazılmış olan bu şarkı ve diğer yanda albüm çıktıktan sonra grup içinde olanlar malesef bu şarkının içini boşalttığını düşünüyorum.

Ve sıra albümdeki şu ana kadar canlı performansı olmamış ve olmayacak olan, üstüne tek başına şarkı incelemesi yazılabilecek parçaya geliyor. Hayley'in 1950 yıllarında gösterime giren, Büyük Buhran ve 2.Dünya savaşının insana olan yaralarını sarmaya çalışan büyük sinema şirketlerinin ürünlerine bir gönderme ve o dönem yaşadığı tekrar eden rutin hayatını betimlediği bir başyapıt.


Well, it's a shame I'm a dream


Albüm kapanışı Alacakaranlık’tan bildiğimiz Decode şarkısı ile yapıyor. Moderately slow tempoda giden şarkı vokaller ile başka bir boyuta taşındığını düşünüyorum. Albümün içinden sıyrılan bu şarkı zaten hak ettiği değeri fazlasıyla gördü. Kerrang, Spin, Rock Sound gibi yerlerden ödül ve geçerli not alan bu albümü aşağıdan dinleyebilirsiniz.





0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page