top of page
  • Yazarın fotoğrafıBetül Karal

Gojira'nın Beklenen Albümü Fortitude Çıktı! | Albüm İncelemesi



2021'in belki de en beklenen albümü Fortitude bugün çıktı! İlk singledan itibaren çıtanın çok yüksekte olduğunu hissettiren bu albüm Magma'dan sonraki 5 yılda çok fazla şeyin değiştiğini ama Gojira'nın bunu yine kendi diliyle anlatabildiğini kanıtlar nitelikte.

Born for One Thing, Amazonia, Into the Storm ve The Chant'i önceden bizlerle buluşturan Gojira, yine de şaşırtmayı ve hayran bırakmayı başarmış: bize oldukça kendisi, oldukça güç veren, zaman zaman sakin, zaman zaman yüksek şarkıların bulunduğu bir albüm sunarak.

Geride kalan şarkıların olmadığı aksine bir kısmının öne çıktığı albümde, Hold On özellikle çok dikkat çekici. Giriş kısmının sizi şaşırtmasına müsaade edin, çünkü sonrasında tekrar Gojira'nın progresif ve sert ritmlerle dolu dünyasına dönüyorsunuz.

Albümle aynı adı taşıyan Fortitude, benim için albümün en şaşırtıcı şarkısı. The Chant'te duyduğunuz seslerden gelen tanıdıklık hissi, şarkıyı hemen sevmenize yol açıyor.

Sphinx, oldukça sert ve melodik vokalleriyle albümden öne çıkan bir diğer isim.

Mükemmel yazılmış bateriler ile de Mario Duplantier'in dehasını fark etmemenin imkansız olduğu Grind ise güçlü bir kapanış parçası.

Kısaca albüm baştan sona oldukça yoğun ve beklentileri fazlasıyla karşılayan bir güçte.

Prodüktörlüğünü ve albüm kapak tasarımını yaptığı bu albüm ile ilgili Joe Duplantier,

"Bu albüm ile, daha keyifli, daha güçlü ve hayat hakkında daha pozitif bir şekilde dönmek istedik." diyor.

"Sevdiğimiz şeyi yaptığımız için şanslıydık, depresif falan değildik; sadece içimizde ifade etmemiz gereken bir şey -Magma- vardı. Şimdi ise başka bir şeyin zamanı olduğunu hissettik -tamamen güç ile ilgili bir şey"

Albümden -kişisel olarak- favori şarkım haline gelen The Chant'i dinlerken güçlü olmanın bükülmez olmakla ilgili değil, incinebilir olduğunuz halde devam etmekle ilgili olduğunu anlıyorsunuz, düşüp kalkmakla ilgili, hissedebilmekle ilgili.

Çocukken bisikletten düşüp uzunca bir süre bisiklet korkumu yenememiştim. o yüzden annem hep "bisiklet sürmeyi öğrendiysen, her şeyin üstesinden gelebilirsin" der.

İddia ediyorum, Fortitude ile Gojira, böyle bir güç veriyor.


Değerlendirme: 10/10



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page