Yapay zekanın hudutlarının her geçen gün arşa taşındığı günümüz dünyasında, gözümüzü yeni bir güne açıp hayrete düşmemek her geçen gün daha da zorlaşıyor gibi görünüyor. İnsan iş gücünü gücendiren Sanayi Devriminin etkisi, toplumların bu düzene adapte olmayı seçmeleriyle, azalmayan, aksine gün geçtikçe bir kar tanesinin çığa dönüşmesi gibi katlanarak artıyor. Fiziksel yetkinliği aşağılanan insanoğlu şimdi de en büyük tacıyla sınanıyor: yaratıcılığı. 18 Kasım 2022'de yayınlanan "Bad Man" gerek yaratılma süreci gerekse dikkat çektiği görseller bağlamında metal dünyası için bir mihenk taşı olabilir.
Yaratım sürecinin çok büyük bir bölümünde aktif olarak yer alan Tom Holmes müziğin dinamizminin ve çarpıcı sound'ının müzik klibinin yaratım sürecinde görsel yapay zekayı şaşırtıcı bir biçimde çok uyumlu tetiklediğinden bahsediyor. Görsellerdeki kasvetli atmosferin müziğin ruhuyla özdeşleşmesi bir yana, görseller ile verdiği mesaj aslında Sanayi Devriminin kalbine dokunuyor. Üretimin tüketimin güdümünde orantısızca artması, kapital sistemin getirdiği sessiz yıkım eserdeki takım elbiselilerin ellerini kaldırarak taaruz emri vermesi ve toplumdaki "korkakların" sessizce itaat etmesi. Düzenin yanında aslında bunlara uyan bizleri de eleştiren eser bir yandan da müziğin insanın içe dönmüş öfkesini dışarı vurması için bir deva olarak öne sürüyor gibi görünüyor.
Yaşlı insan silüetleri, askeri illustrasyonlar, savaşın yıkımı ve siyasal çıkarlar için avam kısmının ölmesi gibi temalarla zamanın geçiciliğine dikkat çekiliyor. Aslında en şaşırtıcı olan bu insani konuların bir yapay zeka vasıtasıyla yaratılarak ifade edilmesi. Bahsettiğimiz gibi, gözlerimizi açtığımızda yaşamsal sancımızın bir algoritma tarafından ifade edildiğini duymak her ne kadar içimizi huşu'yla doldursa da korkmamak elde değil. İnsana özgü ifade biçimlerinin, aslında özgü olmak yerine atfedilen sıfatları olduğunu görmek bizi rahatsız hissetirse de, insanın yaratma gücünün sınırlarının sınandığı çağımızda yarını görme istediğinin meşale hiç sönmüyor, aksine daha da çoşkulu parıldıyor.
Bu meşalenin bir son durağı var mıdır bilinmez, ancak Ralph Waldo Emerson'nun da dikkat çektiği gibi meselenin "varılacak nokta" değil de "serüven"in deneyimlenmesi olduğunu hatırlamak bu göreceli ilişkiyi çözümleme konusunda ışık gösterici olabilir.
Ancak yapay zekanın maharetleri sadece müzik klipleri için oluşturulmuş görsel kompozisyonlarından ibaret değil. Ritim, harmoni ve melodilerin ustalıkla örüldüğü müzik camiası da bu gelişmelerden nasibini almışa benziyor. 1997'da Garry Kasparov'un Deep Blue karşısında kaybettiği o sembolik satranç maçından sonra, insanoğlunun yeterliliğini sorgulama refleksi genetik kalıtsal külliyatımıza kazınmış gibi görünüyor.
Nik Nocturnal yapay zeka tarafından Djent türünde müzik üreten ve 24 saat canlı yayın yapan YouTube kanalları hak ettiği alkışı almadığını düşünüyor
Bahsi geçen YouTube kanalı:
Bir algoritmik prosedür sürecinin ürünü olarak üretilen müzikler sonsuza dek devam ediyor! Üzerinizde bıraktığı etkinin modern metal gruplarını aratmamasının yanı sıra bu radyoyu açtıktan sonra varlığını unutup saatlerce dinlemeniz de cabası oluyor.
Tüm bu havadislerin ışığında bir gün hem görsel olarak hem müzikal anlamda tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş eserlerle karşılaşacağımız günlerin çok da uzak olmadığını düşünmek işten bile değil!
Comments