top of page
Yazarın fotoğrafıMiray Arslan

Nirvana’nın Polly’si: Bir Kız Çocuğunun Trajedisi

Güncelleme tarihi: 12 Kas

“Polly” şarkısı, Nirvana’nın Eylül 1991’de yayınlanan Nevermind albümünde yer alır ve müzikal yapısı ile grunge müziğin gürültülü, enerjik karakterinin aksine oldukça sade ve akustik bir tarza sahiptir.Bu, şarkının içeriğinin ağırlığını ve ciddiyetini vurgulamak için bilerek tercih edilmiş bir yaklaşımdır.



Kayıtta Kurt Cobain, bir rehinciden 20 dolara satın aldığını söylediği 12 telinden 5 teli kalan Stella Harmony gitarını çalıyordu. Çelik telleri kopmuş olduğundan kulağa klasik gitar gibi geliyordu. Cobain, Jeff Gilbert'e 1992 Guitar World röportajında telleri değiştirme zahmetine girmediğini zar zor akort halinde kalan gitarın akort tuşlarını yerinde tutmak için koli bandı kullanmak zorunda kaldığını söylemişti. Vig'e göre, gitarın telleri o kadar eskiydi ki hiçbir ton yoktu. Aynı gitar Something in the Way'in kaydında da kullanıldı. Hatta Pennyroyal Tea'nin başındaki o kısa akustik bölümü de onla çaldığı söyleniyor. In Utero albümlerinin kaydı boyunca vokalleri kaydederken bir yandan da kucağında bu gitarı tuttuğu söylentiler dahilinde. Kurt Cobain kayıtlar sırasında yanlışlıkla üçüncü dizenin ilk iki kelimesi "Polly said"i çok erken söylese de grup bunu bu şekilde kaydetti.



Cobain, Ağustos 1987'de Tacoma, Washington'da 14 yaşındaki bir kızın rock konserinden ayrılırken Gerald Arthur Friend tarafından arabayla kaçırılıp arabasına bağlı mobil evindeki bir kasnaktan baş aşağı askıya alıp tecavüzü ve bir meşale ile işkence etmesi vahşeti üzerine yazmıştır. Kız zanlıya kendisine yapılanlardan zevk aldığını düşündürüp kandırarak benzin istasyonunda arabadan atlayarak kaçmayı başardı. Friend daha sonra tutuklandı ve mahkum edildi. Şarkıya ismini veren kız ise Polly.


Bu şarkının en çarpıcı yanı da Cobain şarkıyı zanlının bakış açısıyla yazmıştır. Şarkıyı dinlemeye başladığınız anda kendinizi bir psikopatın korkunç bakış açısında buluyorsunuz. Belki de bu özelliğiyle Rock tarihinin en karanlık şarkısı olabilir. Şarkının sözleri, saldırganın bakış açısından anlatılarak olayın rahatsız edici doğasını yansıtır ve dinleyiciye, kurbanın yaşadığı dehşeti anlamaları için bir pencere sunar. Ürpertici sözler psikopatın zihninde kıza zarar vermediğini hatta yardım ettiğini düşünmesi Cobain’in duygusuz vokali ile birleşince daha gerçekçi bir hal alıyor ve kızın kaçışı şarkıda gerçekte olduğu gibi iplerinin çözülmesini istediğinde zanlının bunu bir fantezi isteği olarak algılamasıyla oluyor.


Kurt Cobain’in şarkıyı yazarken amacının sadece bir trajediyi anlatmak değil aynı zamanda farkındalık yaratmak olduğu bilinir. Cobain, feminist düşüncelerini sıkça dile getirmiş ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına dikkat çekmiştir. Polly, bu bağlamda Cobain’in duruşunun bir yansıması olarak kabul edilir. Şarkının dinleyicilere bu olayın ciddiyetini ve kurbanların yaşadığı travmayı anlamaları için düşünmeye sevk etmesi, Nirvana’nın müziği aracılığıyla toplumsal mesajlar verebilme yeteneğini de gösterir.


Aynı yıl, iki adam, bir kadına "Polly" şarkısının sözlerini fısıldayarak tecavüz ettiğinde Kurt Cobain daha direkt bir şekilde mesaj vererek


1992 yılında yayımladıkları albüm kitapçığına şunu yazdı:


"Bu noktada hayranlarımızdan bir isteğim var. Herhangi biriniz eşcinsellerden, farklı renkteki insanlardan veya kadınlardan nefret ediyorsanız, lütfen s...gidin ve bizi rahat bırakın. Gösterilerimize gelmeyin ve albümlerimizi satın almayın. Geçen yıl iki sperm israfı bizim Polly şarkımızı söyleyerek bir kıza tecavüz etti. Dinleyicilerimiz arasında böyle planktonlar olduğunu bilerek yaşamakta zorlanıyorum."


Şarkıyı bağlantıdan dinleyebilirsiniz. Bu vahşetlerin son bulması dileğiyle…




0 yorum

Comments


bottom of page