top of page
  • Yazarın fotoğrafıKritikzine

2020'NİN EN İYİ 30 ROCK+METAL ALBÜMÜ!


Felaketler senesi 2020'de birçok kötü olayın yanında belki de olumlu sayılabilecek tek şey rock+metal dünyasındaki yeni albümlerin artışı oldu. Kritikzine ekibi olarak 2020'nin en iyi 30 rock+metal albümü'nü listeledik.


30. BLACK STONE CHERRY, 'Human Condition' - 30 Ekim

Amerikalı hard rock grubu BLACK STONE CHERRY, 2020 yılını da boş geçmedi. 'Human Condition' adlı son albümlerinde pandeminin kaosundan esintilere denk gelebilirsiniz.

29. FEVER 333, 'Wrong Generation' - 23 Ekim

Amerikalı rock grubu FEVER 333'ün 23 Ekim'de çıkardığı son albümü 'Wrong Generation', bu yıl gerçekleşen George Floyd cinayetinin ardından yazıldı.

28. NAPALM DEATH, 'Throes of Joy in The Jaws of Defeatism' - 18 Eylül

NAPALM DEATH, 18 Eylül'de yayınladıkları 16.stüdyo albümleri ile 30 yılda yaptıkları gibi bu yıl da piyasayı yıkmayı başardı.

27. HAYLEY WILLIAMS, 'Petals For Armor' - 8 Mayıs

Son zamanlarda solo kariyerine yoğunlaşan PARAMORE solisti Hayley Williams, bu yıl 8 Mayıs'ta çıkardığı albümü 'Petals For Armor' ile yıla damga vuran isimlerden oldu. Dinlediğinizde Hayley'nin deneysel bir şeyler de yaptığını göreceğiniz bu albümü mutlaka dinlemelisiniz.

26. KATATONIA, 'City Burials' - 24 Nisan

Doom metal devi KATATONIA, bu yıl 24 Nisan'da 'City Burials' albümünü çıkardı. Albüm hakkında Kritikzine'e konuşan grubun vokalisti Jonas Renkse, "Bu albümün biraz ağırlığa geri döndüğünü sanıyordum ama sanırım bakanın gözünde (kulağında) böyle değil. Bana göre müziğin ağır olması için çok fazla distortion olması gerekmiyor. Hepsi içerik ve pakette. “Metal grubu” olup olmadığımızla pek ilgilenmiyorum. Şarkıların kim olduğumuzu ve vizyonlarımızın ne olduğunu temsil etmesini istiyorum." demişti.

25. Machine Gun Kelly, 'Tickets to my Downfall' - 25 Eylül

Machine Gun Kelly'nin hiphop'dan rock'a geçiş yapması bazı dinleyiciler tarafından hoş karşılanmasa da Blink-182 davulcusu Travis Barker ile ortaklaşa yaptıkları 'Tickets to my Downfall', son zamanların en iyi pop-punk kayıtları arasında yer almayı başardı. Birçok müzik dergisi albüme olumlu eleştirilerde bulundu. Blackear, Halsey gibi isimlerin de konuk olduğu albümü mutlaka dinlemelisiniz.

24. John Petrucci, 'Terminal Velocity' - 28 Ağustos

Pandeminin getirdiği bütün zorlukları şimdi bir kenara bırakın ve Dream Theater gitaristi John Petrucci'nin bu yaz çıkardığı solo albümünü dinleyin!

23. TESTAMENT, ‘Titans of Creation’ — 3 Nisan

Thrash metalin dev ismi TESTAMENT, bu yıl çıkardıkları 'Titans of Creation' ile bir kez daha neden efsane olduklarını kanıtladı!

22. AUGUST BURNS RED, 'Guardians' - 3 Nisan

Amerikalı metalcore grubu AUGUST BURN RED, bu yıl 3 Nisan'da yayınladığı 'Guardians' albümüyle yıla damga vuran gruplardan oldu. Birçok müzik dergisinde oldukça iyi değerlendirmeler alan albüm, grubun her seferinde yenilikçi tarafının adeta göstergesi.

21. Five Finger Death Punch, 'F8' - 28 Şubat

28 Şubat'ta yayınlanan, Amerikalı heavy metal grubu Five Finger Death Punch'ın sekizinci stüdyo albümü olan 'F8' Kurucu davulcu Jeremy Spencer'ın ayrılmasının ardından gruba katılan davulcu Charlie Engen'in yer aldığı ilk Five Finger Death Punch albümü ve gitarist Jason Hook ile son albüm olma özelliğini taşıyor.

20. HOLLYWOOD UNDEAD, 'New Empire, Vol.1'

- 14 Şubat

HOLLYWOOD UNDEAD hayranları için 2020 yılı epey verimli geçti! Biri 14 Şubat'ta diğeri ise 4 Aralık'ta olmak üzere iki albüm yayınlayan grup, bu yılın en çok konuşulan bir diğer grubu oldu.

19. MY DYING BRIDE, 'The Ghost of Orion'

- 6 Mart

İngiliz doom/death devi MY DYING BRIDE, 6 Mart'ta yayınladığı 'The Ghost of Orion' ile hayranlarını bir kez daha hayal kırıklığına uğratmadı. 'The Long Black Land', 'Your Broken Shore' , ve 'Tired of Tears' gibi MY DYING BRIDE'ın köklerini bize hissettiren şarkılar adeta şahaser.

18. ALL TIME LOW, 'Wake Up Sunshine'

- 3 Nisan

Amerikalı rock/pop punk grubu ALL TIME LOW, sekizinci stüdyo albümü 'Wake Up Sunshine' ile 'Top Rock Albums Billboard' listesinde 1 numaraya kadar yükseldi.

17. Corey Taylor, 'CMFT' - 2 Ekim

Bu senenin en heyecan verici bir diğer albümü şüphesiz Corey Taylor'un ilk solo albümü olan 'CMFT' oldu. Corey'i daha önce hiç böyle duymamıştık. Birçok farklı tarzları harmanlayan ve ne yapmak istiyorsa onu yapan Corey Taylor'un solo albümü, bu listenin olmazsa olmazı.

16. SMASHING PUMPKINS, 'Cyr' - 27 Kasım

Amerikalı alternatif rock grubu SMASHING PUMPKINS, tam 20 şarkılık yeni albümü 'Cyr' ile bu listenin olmazsa olmazı.

15. DEFTONES, 'Ohms' - 25 Eylül

DEFTONES'in dokuzuncu stüdyo albümü olan 'Ohms' birçok müzik eleştirmeni tarafından DEFTONES'in son yıllardaki en iyi albümü olarak nitelendirildi. Öyle ki, Metal Hammer, 2020'nin en iyi listelerinde albümü zirveye koydu. Albümdeki her bir şarkı harika bir uyum içerisinde..

14. CODE ORANGE, 'Underneath' - 13 Mart

Bu yılın getirdiği nadir güzel şeylerden biri de amerikalı hardcore punk grubu CODE ORANGE'ın bu yıl çıkardığı 'Underneath' albümü. Grubun 'Forever' albümüyle çıkış yakaladığını söylemek aşikar ancak bu albüm kesinlikle bir başyapıt.

13. THE KILLERS, 'Imploding The Mirage' - 21 Ağustos

The Killers'ın bu yıl çıkardığı yeni albümü, grubun 2017 yılında ayrılan baş gitaristi Dave Keuning'in olmadığı ilk albüm. Albümden ilk single "Caution" herkesi heyecanlandırmaya yetti. Albümün gitar bölümlerini grubun basçısı Mark Stoermer, Fletwood Mac'den tanıdığımız Lindsey Buckingham üstlenmiş. Grup, albüm için bir dünya turu planlıyor ancak malum pandemi şartlarından dolayı bir süredir askıda.

12. ASKING ALEXANDRIA, 'Like A House On Fire' - 15 Mayıs 2020

2017 yılında grubun orjinal vokalisti Danny Worsnop'un geri dönüşünden sonra yayınladıkları albümle grubun müzikal tarzının değişeceğinin sinyallerini veren ASKING ALEXANDRIA, bu yılın başlarında yayınladıkları yeni albümleriyle bizce yeni tarzındaki oldukça başarılı olan albümü 'Like A House On Fire'ı yayınladı.

11. PEARL JAM, 'Gigaton' - 27 Mart

7 yıl aradan sonra gelen yeni PEARL JAM albümü, şüphesiz ki bu yılın en heyecan verici olayları arasında. Birçok müzik eleştirmeni albüme olumlu yorumlar yaparken albüm "İlham verici bir örnek" olarak yorumlandı. "Gigaton"u dinlediğimizde bu grubun bir kez daha ne kadar özel olduğunu görmemek imkansız.

10. BMTH, 'Post Human: Survival Horror'

- 30 Ekim

2020'nin en çok konuşulan albümlerinden biri de BMTH'nin yeni albümü oldu. Amy Lee, BABYMETAL, Yungblud gibi isimlerin konuk olduğu 'Post Human: Survival Humor', alternatif metal, metalcore, elektronik rock, alternatif rock, hatta nu metal öğelerini içeren bir albüm. Grubun vokalisti Oli Sykes, şarkıların COVID-19 ile baş etmek için yazıldığını belirtti.

9. DEEP PURPLE, 'Whoosh!' - 7 Ağustos

Rock ve heavy metal tarihinin küt ağır taşları vardır. Öyle ki ilk müziklerinden bu yana 40, 50 yıl da geçse hala efsanedirler. Deep Pruple'ın yeni albümü 'Whoosh!' tıpkı AC/DC gibi bu yıl bunu bu yıl bize bir kez daha gösterdiler. 2020'yi güzel olarak tanımlamamız imkansız ancak 2020'de güzel olan şeylerden biri de yeni DEEP PURPLE albümü..

8. NIGHTWISH, 'Human :||: Nature' - 10 Nisan

NIGHTWISH'in yeni albümü, orijinal davulcu Jukka Nevalainen'in bir önceki yıl ayrılmasının ardından, Kai Hahto'nun resmi grup üyesi olarak yer aldığı ilk albüm oldu. Heavy metal ve orkestra müziğini en iyi şekilde temsil eden gruplardan biri olan NIGHTWISH, bu yıl yeni albümle listelerin üstlerinde yer almayı başardı.

7. SEETHER, 'Si Vis Pacem, Para Bellum' - 28 Ağustos

2020 Kaosuna 'Si Vis Pacem Para Bellum' latincede karşılığı 'Barış istiyorsanız savaşa hazır olun' olan yepyeni albümüyle etkili bir giriş SEETHER, albümün içerdiği şarkılarla albümün adının hakkını veriyor. Öfkeli sözler ve riffler ile birlikte bu süre zaarfında tam olarak dinleyebileceğiniz bir Seether albümü. Albümdeki şarkıların her bir satırı adeta bütün albümü özetler gibi..

6. MARILYN MANSON, 'We Are Chaos' - 11 Eylül

Daha öncesinde yeni albüm müjdesini verirken başyapıt bir albümü bitirdiğini söyleyen Marilyn Manson, 2020 kaosundan beslediği yeni albümünü 11 Eylül gibi maninar bir tarihte yayınladı. Manson'ın keskin sözlerini bu albümde de duymak aşikar.

5. TRIVIUM, 'What The Dead Men Say'

- 24 Nisan

Bu senenin en fazla beğenilen albümleriden biri şüphesiz What The Dead Men Say' Albüm, sözleriyle müzikal geçişleriyle kesinlikle TRIVIUM'un en iyi işlerinden biri olarak kabul görüyor. Allmusic, albüm için "Trivium her zaman kendi yollarını takip etme konusunda inatçı olsa da, What the Dead Men Say uzun süredir hayranlarına kasıtlı bir hediye gibi geliyor. Tutarlılığı, çeşitliliği, enerjisi ve şarkı sözleriyle grubun en iyi eseri ile aynı seviyede. " dedi.

4. THE STROKES, 'A New Abnormal' - 10 Nisan

7 yıldan sonra yeni bir stüdyo albümüyle geri dönen THE STROKES'un 'A New Abnormal' albümü için baştan sona bir sanat eseri demek doğru olacaktır. 2020 kaosuna albüm kapağından şarkı sözlerine kadar büyük bir renk katan albüm, 2021 Grammy'de aday gösterildi. Billboard listesine 8.sıradan girdi ve tabiri caizse listeleri alt üst etti.

3. OZZY OSBOURNE, 'Ordinary Man' - 21 Şubat

2020'nin müzik açısından epey verimli bir yıl olduğu gerçek ancak bunda en büyük pay sahiplerinden biri de şüphesiz yerinde duramayan adam Ozzy Osbourne.. 21 Şubat'ta on ikinci stüdyo albümünü yayınlayan Osbourne'a bu albümde Elton John, Travis Scott, Chad Smith, Duff Mckagan ve Post Malone gibi isimler eşlik etti.

2. AC/DC, 'Power Up' - 13 Kasım

2020'de çok sayıda grup albüm çıkardı ama biri var ki.. AC/DC'nin geri dönüşü, kaos dolu bu yılda en beklenmeyen, ve en çok moral veren olaylardan oldu. 3 sene önce Malcolm Young'ın ölmesiyle grubun geleceğine çok da sıcak bakmazken, AC/DC bu albümle her zamankinden daha güçlü döndü ve bize 'Power Up'ı kazandırdı.

1. LAMB OF GOD, 'Lamb Of God' - 19 Haziran

Geldik listenin zirvesine.. Lamb Of God'ın kendi adını taşıyan yeni albümü grubun son yıllarda yaptığı en iyi işlerden biri ve bu yıl metal dinleyicilerini en çok doyuran albümlerden biri oldu. Albüm, Billboard 200 listesine 15 numaradan giriş yaptı ve ayrıca hem Güncel Albüm Satışları hem de En İyi Rock Albümleri listelerinde 2 Numara ve Hard Rock Albümleri listelerinde 1 Numara oldu. Albümdeki 'Routes' şarksına Chuck Billy eşlik ediyor.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page