top of page
  • Yazarın fotoğrafıHuanita

40 Yıl Önce: Billy Idol Solo Kariyeri İçin Generation X Grubundan Ayrıldı

Punk müzik denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Billy Idol'ın solo kariyerine başlangıcının 40. yıldönümü bugün. Generation X, Billy Idol'ın solo kariyerini Şubat 1981'de ayrılmadan önce yaratmıştı bile. Hatta Billy grubun son single'ını bile alarak dans müzik remiksi ekleyip piyasaya sürmüştü. Londra merkezli grubun ani sonu, albümü satın alan halkın artan kayıtsızlığından, adlarının Gen X olarak kısalmasına neden olan grup kadrosunun değişmesinden, uzayan bir yönetim anlaşmazlığından, Idol'ın kendi ayrı ihtişam hayallerinden ya da ilaçların tehlikeli etkisindendi. Aslında bunların hepsi bir dereceye kadar doğruydu.

Generation X Punk olarak başladı, hatta teklileri ilk 30'a bile girmişti. Ancak daha sonraları, dinleyicilerin grubun ilk hallerinden daha yüksek beklentileri vardı. Grubun müzikal evrimleri de bunu yansıtıyordu. Ayrılmalarıyla ilgili haberler çıktığında, NME oldukça hassas bir şekilde "kimyasal dengesizlik" olarak bahsetti. Oysaki Idol eroin bağımlılığının derinliklerine inmişti.

"Ne yazık ki Billy ve ben, tehlikeli ilaçların itibarı konusunda hemfikir olamadık. Eroinin, işten arkadaşlıklara ve hayata kadar yoluna çıkan her şeyi yok ettiğini defalarca gördüm," diye yazmıştı Tony James hikayesinde. "Ve sonra bir gün, her şey bitmişti. Billy, solo albümü hazırlamak ve grubu "kurtarmak" için getirdiğim menajerle birlikte gruptan ayrılmıştı." Dancing With Myself şarkısını alan Idol Amerika'da öne çıktı. Generation X grubu dağılmasına rağmen Billy hâlâ single'ın gücüne inanıyordu.


"Dancing with Myself teklisinin Generation X olarak ilk hali."


Idol, 2019'da Record Collector'a verdiği demeçte, "Dancing With Myself şarkısını dinlerseniz, Ramones'un 'Blitzkrieg Bop' teklisi ile aynı enerjideydi," dedi. "Punk enerjisine geri dönmüş olmamız hoşuma gitti. Her zaman bir grupta olmanın hayalini kurmuştum, ancak şimdi grup uyumunun ne kadar kırılgan olabileceğini gördüm. Yapılacak tek şey ilerlemek ve tek başına hareket etmekti." Bu konuda Generation X grubundan Tony James, Idol'ın veda bile etmeden gittiğini söyledi. The Sputnik Story'de konuşan basçı,

"Hayatımda daha önce hiç görmediğim bir boşlukla, berbat bir kayıp duygusuyla karşı karşıya kaldım, tıpkı bir ilk aşkı ve ailenizi aynı anda kaybetmek gibi," dedi. "Grup neredeyse altı yıldır her şeyimdi, şimdi bitti ve tamamen yalnızdım: menajer yok, plak şirketi yok ve en kötüsü, grup yok."

Tony James ve Billy Idol Great British Müzik Festivali'nde sahne alırken, 29 Kasım 1978.


Aylar geçti. Idol "Dancing With Myself" remiksiyle meşguldü, vokalini ve davulun ritmini daha yükseğe çıkarıp gitarı azalttı. Billboard Hot Dance Play Chart'ta şarkı 27. sıraya yükselirken nihayet uzun zamandır umduğu gibi hit olmuştu. En son olarak şarkının sahibi müzik mecralarında "Generation X ile birlikte Billy Idol" olarak söz ediliyordu. Bu sayede Billy Idol'ın solo kariyeri bu hit ile birlikte kesinleşmiş oldu.




kaynak: ultimateclassicrock

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page