top of page
  • Yazarın fotoğrafıAlp Doğancan ✪✪✪

#Alternatif Sesler | WITHIN PROGRESS Röportajı | Interview


1) Öncelikle grubu daha yakından tanımak isteriz. Grubun kuruluş hikayesi nedir? Birlikte müzik yapmaya nasıl karar verdiniz?


- Selanik'ten (Yunanistan) geliyoruz ve modern progresif/alternatif metal çalıyoruz. Grup, şarkıcı Timmy, gitaristler Vagos ve Tasos, bas gitarist Giorgos ve davulcu Polydoros'tan oluşuyor. Yeni albümümüzün yanı sıra, 2018'de “Oceans of Time” EP'sini ve 2019'da “Need More” single'ını yayınladık.

2017 yılında memleketimiz olan Yunanistan'ın Selanik şehrinde, bazı mevcut ve eski üyeler tarafından yazılan bir EP'nin sonucu olarak kurulduk. Stüdyoda kayıt yaparken ve canlı çalarken kadrodaki bazı boşlukları dolduracak müzisyenleri bulma sürecinde birbirimizi tanıdık. Birlikte müzik yazmaktan ne kadar hoşlandığımızı o zaman keşfettik ve sadece bir EP üzerinde çalışan müzisyenler yerine yakın arkadaş olduk. Daha sonra benzer sanatsal vizyonumuzu paylaştık ve grup devam etti.


2) Yakın zamanda yayınladığınız şarkınız "Absolute Circle" ve yeni "INNER" albümünüz hakkında konuşmak istiyorum. İlk olarak, şarkının çıkış hikayesi nedir?


- Müziği genellikle sözlerden önce yazarız, bu nedenle “Absolute Circle”ın arkasındaki ilk fikir, gitardaki giriş melodisi riffi ve arkasındaki davul vuruşuydu. Şarkıyı birlikte yazıp koroya ekleyerek şimdiye kadarki en iyimser şarkımız olacağı çok açık görünüyordu. Aşkı ana tema olarak seçmemiz doğaldı ama daha geniş anlamıyla. Bu, hayatınıza doğru insanları seçmek ve getirmekle ilgilidir. Buradaki fikir, insan ilişkilerini, her noktanın ayrı bir kişi olduğu bir noktanın etrafındaki yörünge şekilleri olarak temsil etmekti. Eliptik yörüngeler kusurlu ilişkileri gösterirken dairesel yörüngeler ideal veya mükemmel ilişkiler anlamına gelir. Bazı desenler ve notalarla müzikteki sözlerin dairesel yönünü de ortaya çıkarmaya çalıştık.

3) "INNER" 21 Ekim'de yayınlandı. Albüm yazım süreci nasıldı? Albümü yapmaya nasıl karar verdiniz? Albüm hakkındaki düşünceleriniz neler? (lirik, size verdiği his..)


- 2017 yılında EP “Oceans of Time”ın kayıt seanslarında bir proje üzerinde çalışan 5 müzisyenden çok yakın arkadaşlara geçiş yaptık. Başlangıçta sadece provalarda birlikte vakit geçirirdik ama kayıt yapıp canlı çaldıktan sonra grup olarak müzik yazmayı sevdiğimizi fark ettik. Çok geçmeden, bizim için vazgeçemeyeceğimiz kadar değerli olan ortak bir müzikal ve genel sanatsal vizyon keşfettik. O sıralarda “INNER”ın şarkıları yazılmaya başlandı.


Tüm fikirlerimiz, bilgisayarlarımızda aylarca üzerinde çalıştığımız paylaşılan bir klasörde toplandı. Çoğunlukla gitar, bas veya davul üzerine fikirlerdi ve sonunda şarkıya dönüştük, vokaller ve sözler en sonda geldi. Her bir kişi, “INNER”a insan merkezli temalarını veren kendi kişisel hikayeleriyle katkıda bulundu. Kimlik krizi, travma, kuşak farkı ve iç savaş ve iklim değişikliği gibi daha küresel meseleler hakkında konuşuyoruz. Konuşmak istediğimiz pek çok konu var ve “INNER” kesinlikle bir başlangıç. Albüm yazılması, prova edilmesi ve kaydedilmesi için büyük bir yolculuğa çıktı ama sonunda burada ve onu paylaşmak için sabırsızlanıyoruz!


4) Albümün çıkmasıyla yakında canlı konserler olacak mı?


- Hala iptal edilen konserler ve açılıp kapanan mekanlar olduğu için kesin olarak bilemeyiz. Bir dizi konser planlamak çok zor ama başarabileceğimizi umuyoruz. Bu şarkıları evlerimizde ve stüdyomuzda çalmak tek başına yeterli değil, onları dış dünyaya da götürmek istiyoruz.


5) Gelecek için en büyük planlarınız ve hedefleriniz nelerdir? Within Progress gelecekte ne yapmak istiyor?


- Avrupa'yı gezmeyi çok isteriz! Canlı çalmaya açsak, ne kadar tur atmak istediğimizi hayal edin! Yunanistan'ın dışına hiç çıkmadık ama her albümde bunu başarmaya daha da yaklaştığımızdan eminiz.


6) Son olarak Türk dinleyicilerine ne söylemek istersiniz?


- Selam komşular! Umarız “INNER”ı beğenirsiniz ve bir gün ülkenizde çalmayı çok isteriz!


INNER'i şimdi aşağıdan dinleyin;

















Within Progress'i şimdi sosyal medyada takip et!


Interview EN:


1) First of all, we would like to get to know the band better. What is the founding story of the band? How did you decide to make music together?

- We come from Thessaloniki (Greece) and we play modern progressive/alternative metal. The band is consisted of singer Timmy, guitarists Vagos and Tasos, bassist Giorgos and drummer Polydoros. Besides our new album, we’ve released the EP “Oceans of Time” in 2018 and the single “Need More” in 2019.

We were formed in 2017 in our hometown of Thessaloniki, Greece as a result of an EP that got written by some current and ex members. We got to know each other through the process of finding the musicians to fill in some gaps in the line-up and much more while recording in the studio & playing live. It was during that time that we discovered how much we liked writing music together and became close friends rather than just musicians working on an EP. Later on we shared our similar artistic vision and the band went on.

2) I want to talk about your recently released song "Absolute Circle" and the new album "INNER". First, what is the origin story of the song?

We usually write music before lyrics so the first idea behind “Absolute Circle” was the intro melody riff on the guitar and a drum beat behind it. By writing the song together and building it up to the chorus it seemed quite obvious that it was going to be our most optimistic one yet. It came natural for us to choose love as the centre theme but in its broader sense. It’s about choosing and bringing the right people in your life. The idea was to represent human relationships as the shapes of orbits around a dot, each dot being a separate person. Elliptical orbits depict imperfect relationships while circular orbits mean ideal or perfect relationships. We tried to bring out the circular aspect of the lyrics in the music as well, with some patterns and notes.

3) "INNER" released be out on October 21st. How was the album writing process? How did you decide to make the album? What are your thoughts on the album? (lyrical, the feeling it gives you..)

During the recording sessions of our EP “Oceans of Time” in 2017 we transitioned from 5 musicians working on a project to very close friends. Initially we’d spend time together only on rehearsals but after recording and playing live we realized that we loved writing music as a group. We soon discovered a shared musical and general artistic vision, which was too precious for us to give up. It was during that time that the songs of “INNER” were getting written.

All our ideas were collected in a shared folder which we worked on for months on our computers. They were mostly ideas on guitar, bass or drums which we eventually turned into songs while vocals and lyrics came last. Each person contributed with personal stories of their own that gave “INNER” its human-centric themes. We talk about identity crisis, trauma, the generational gap as well as more global issues like civil war and climate change. There are a lot of topics that we want to talk about and “INNER” is certainly a start. The album took a big trip getting written, rehearsed and recorded but it’s finally here and we can’t wait to share it!

4) Will there be live concerts coming soon with the release of the album?

We can’t know for sure as there are still concerts being cancelled and venues opening and closing. It’s a very hard time to plan a series of concerts but we’re hoping we can make it. Playing these songs in our homes and the studio is simply not enough, we want to take them to the outside world.

5) What are your biggest plans and goals for the future? What do Within Progress want to do in the future?

We’d love to tour Europe! If we’re hungry for playing live, imagine how much we want to tour! We’ve never been outside of Greece but we’re confident that with every album we get closer and closer to achieving it.

6) Finally, what would you like to say to the Turkish fans?


- Greetings neighbours! We hope you enjoy “INNER” and we’d love to play in your country someday!


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page