top of page
  • Yazarın fotoğrafıBeyza Türedi ✪

An Epic Symphony - maNga Antalya Açıkhava Sahnesi'ni Salladı! - Kritikzine Özel -

Güncelleme tarihi: 29 Haz 2022

Yine güzel bir yazıdan tüm Kritikzine ailesine selamlar! Sizi bu sefer alıyor ve çok güzel bir atmosfere götürüyorum. 24 Haziran Cuma günü akşamı Antalya Açıkhava Sahnesi’nde Night Flight Senfoni Orkestrası eşliğinde mükemmel bir konser veren maNga’ nın konserindeydim. Sürekli etkinlikler, galeriler, müzeler gibi yerlere giden birisi olarak nerede ne oluyor diye devamlı takip ediyorum. Ve bu organizasyonu Biletix’e düştüğünü gördüğümde kesinlikle gitmem gerek diye düşündüm ve benim gibi takip eden kuzenimle beraber gitmeye karar verdik ve iyi ki de gitmişiz. Çünkü cidden sağlam bir konser izledik. Bu yüzden hem bu güzel konseri hem de kadrajımızdan güzel anları Kritikzine editörü olarak sizinle yani ailemizle paylaşmak istedim.


>>> Konserin olduğu gün çok sağanak yağışlı bir havayla güne başladık ve bu akşama kadar devam etti. Açıkçası konser iptal olur gözüyle bakarken kendimizi konser girişinde bulduk.

İlk önce bilenler bilir Antalya Açıkhava’nın 2 girişi vardır (yukarı ve aşağı), biz aşağı girişte beklemeye başladık. Burada baya bekledik. Sonra biletlerimizi göstererek içeri alınmaya başlandık ki alındığımızda da bir o kadar daha bekledik. Evet biraz sinirler gerildi haliyle böyle olunca. Ama bana sorarsanız zaten sabahtan beri yağan bu sağanak yağıştan sonra gayet normal karşıladım benim açımdan herhangi bir sorun oluşturmadı. Müziğin içerisinde de haliyle olunca neler neler olabiliyor okuyorsunuz, görüyorsunuz.




Grubun setlisti içeri girerken bizlere verildi ve tam olarak böyleydi;

Güzel bir setlistti fakat gözlerim -belki de birçoğunuzun da aramıştır- "Yine Yeni Yeniden" şarkısını aradı.


Bu bekleyişten sonra içeri girdik ve yerlerimize geçtik.

Müziğin başlamasıyla beraber Tuluğ Tırpan şefliğindeki Night Flight Senfoni Orkestrası giriş yaptı. Onlardan sonra sabırsız bekleyiş sona erdi ve maNga yerini aldı. Ve tabii ki bununla beraber enerji en üst seviyeye ulaştı.



Bu arada şunu söylemem gerek ki bu kadar uzun bekleyişin sebebini doğru tahmin etmişim. Grubun solisti Ferman Akgül, seyreden sağanak yağışın sahne kurulumlarına imkan vermediğini hatta prova bile yapamadıklarını söyledi. Tam konserin erteleneceğini haber verecekken organizasyon ve hem menajerlik hem teknik ekibine kadar herkes canla başla sahneyi konser saatine hazırlamış. Grup bundan dolayı biraz telaşlıydı diyebilirim. Bizden de bundan dolayı özür diledi Akgül. Açıkçası benim gönlümü aldı çünkü çok içten bir açıklama yaptı. Konser gerçekten iyi geçti ki beklediğimiz kısmı unuttum bile ben. Sonra konser herşeye inat tam gaz başladı.

Size aşağıya konserden sağlam anları koyacağım ama genel olarak değerlendirmek gerekirse öncelikle dinleyicinin enerjisi dehşetti. Bir sanatçı için gelen kitlenin konseri taşıması ve siz ne kadar enerji veriyorsanız dinleyicilerinde o enerjiyi alıp "biz burdayız" dercesine bunu göstermesi önemlidir. Bu konserde bunu görmek mümkündü. Bir kere oturduğumu hatırlamıyorum mesela. Sanırım maNga'nın kendisinin sahne hakimiyeti ve dinleyici kitlesinin güzel olmasından, şarkılarla beraber bütün olabilmesinden kaynaklanıyor. 20 yıldır piyasada olmanın etkileri bu olsa gerek.




Senfonik orkestralarla, rock/metal gruplarının beraber performans sergilemesi ya da konser serisi yapması neredeyse bir tür haline geldi. Metallica, San Francisco Senfoni Orkestrası ile 1999 - 2019 yıllarında konserler gerçekleştirdi hatta bunlar albüm haline bile geldi. 2019 yılındaki konser film olarak vizyona girdi. Hatta ben ona da gitmiştim. Bring Me The Horizon'un Royal Albert Hall'da orkestra eşliğinde harika bir konser vermesi (Doomed şarkısına bakmanızı tavsiye ederim.) ve yine Evanescence'nın Synthesis albümlerini orkestrayla beraber "Synthesis Live" olarak performans sergilemesi (Özellikle Lacrymosa şarkısına bakmanızı tavsiye ederim.) gibi çeşitli örnekler verebiliriz. Bu konserde de özellikle bazı şarkılarda orkestranın gücünü hissedebildim. Sizde zaten aşağıda dinlerken başka detaylara da bakarsınız.

Bu arada konserde şöyle güzel bir anda yaşandı;

>> Ferman Akgül'e dinleyicilerden biri konser günü mail atmış. Anladığım kadarıyla mail’i atan kişinin çocuğu olmuş ve ismini Ferman koymuş. Mail'de bundan bahsetmiş. Akgül, konserde o kişinin konserde olup olmadığını sordu ve konserde olduğunu görünce bu olayın ona çok dokunduğunu ve çok mutlu olduğunu söyledi. Özellikle ona teşekkür etmek istemiş.

++ Gerçekten grup olarak ilk günkü gibi, her zaman samimiler. Dinleyiciler “Cevapsız Sorular“ performansından sonra şiddetle tekrar istedi. Onlarda biz çok beklediğimiz için bizi kırmayıp konserin sonunda tekrardan söylediler ;



>> Bu arada kayda almada konserin sonuna kadar elinden gelen herşeyi yapan kuzenime çok teşekkür ederim. En az benim kadar o da çok uğraştı.

Bu arada maNga'dan en sevdiğim şarkı Fly To Stay Alive. Gerek klibindeki o sanatsal ve gotik ruhu olsun (benim gibi insanlar için vazgeçilmez) gerek prodüksiyonu, sözleri kısacası bütünüyle cidden değeri bilinmesi gereken bir şarkı ki zamanında çıktığında başka ülkelerde ciddi anlamda popüler olmuştu. Bu şarkının yurtdışındaki sanatçıların yaptığı işlerden bir eksiğinin olmadığını düşünüyorum. Eğer bizde müziğimizi globale doğru bir şekilde taşımak istersek aslında daha bunun gibi nice parçalar var.

Evettt şimdi konserden bazı anlara gidiyoruz;


- Işıkları Söndürseler Bile -
- Bitti Rüya -
- Cevapsız Sorular -
- Dünyanın Sonuna Doğmuşum -
- Fly To Stay Alive -
- Dursun Zaman -
- Beni Benimle Bırak -
- We Could Be The Same -
0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page