top of page
  • defne ergenoglu

Antroposen: Yok Oluş ve İnsan Çağı



"Kendimizi insan olarak gereğinden büyük ve yüce gördüğümüz çıkmaz bir zamanın zararlarını gözle görülür şekilde hissettiğimiz bir çağdayız"


Herkes albüm çıkarıyor! Çok mutluyum çok. MaNga’nın ilk albümünün 17. yılında başka bir albüm daha almak harika oldu.


“Antroposen 001”, ilk duyduğumda ismi ilginç geldi, küçük bir araştırma yaptım.


Antroposen, insanoğlunun Dünya'ya olan etkisinin en üst düzeylere çıktığı Sanayi Devrimi'nden bugüne olan süreç ve devam edecek bu duruma İnsan Çağı da denen döneme verilen isim. Çünkü Dünya artık geri döndürülmesi çok zor bir sürece girmiş oluyor. Bir albüme verilebilecek en iyi isim bu herhalde.


Ki zaten grup, albümün başından beri insanlığın doğuşundan bugününe kadar ciddi bir yol arayışında olduğunu ifade ediyor. Yeni albümlerinin pandemi döneminde hissettikleri karamsarlık sonrası gelen yoğun ve farklı bir üretimin sonucunda oluştuğunu belirtiyorlar.


Küçük bir dedikodu: bu albümde birkaç parça yokmuş, koymamışlar. Progresifmiş onlar, Antroposen 002 diye ikinci bir albüm varmış. Ne zaman gelecek, hatta gelecek mi daha resmi bir açıklama yok. Ben de internetin yalancısıyım yani. Ama ne olur ne olmaz, heyecanlanalım biraz.


Albümün kapağı çok hoş, Levan Uzbay’ın tasarımı. Eğer bu dedikodu doğruysa ikincisinin kapağı nasıl olacak merak ediyorum.


Albümde toplam sekiz şarkı var.

“Holosen” ile başlıyor albüm. Söz yok, enstrümantal. Bir bakıma albüme giriş diyebiliriz, intro yani.


“Şimdi Göğe Dolduk” geçmiş ve bugün karşılaştırması var, poetik bir şekilde anlatılmış.


Favori şarkıma gelirsek, “Batan Dünyanın Malları” birinciliği, “El Aman” ise ikinciliği kaptı.


“Batan Dünyanın Malları” melodi açısından hareketli. Biraz “Dünyanın Sonuna Doğmuşum”u anımsattı bana, devam filmi gibi sözleri. “Dünyanın Sonuna Doğmuşum”daki sistem ve toplum eleştirisini sevmiştim, burada da o dikkatimi çekti.


“El Aman”ın sözlerinde dikkatimi çeken veya beni cezbeden bir bölüm olmadı açıkçası, ama melodi ve verdiği duyguya odaklandım bu şarkıda.


“Einfach” isimli şarkıları Almanca, farklılık ve çeşitlilik bakımından çok güzel olmuş. “Einfach” basit demekmiş. Almanca’m yok, tam olarak anlayamıyorum sözleri, ama şarkıyı genel olarak beğendim.


Albümün başından sonuna yapılan insan, sistem ve toplum eleştirisi ilgimi çekti. MaNga’nın şarkılarındaki anlamlar derinden etkiliyor. Genel olarak albüm fena değil, ama beklentilerimi pek karşılamadı açıkçası. Yine de “Batan Dünyanın Malları”nı bir konserde dinlemek istiyorum.


Albümü dinlemek için:


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page