top of page
  • Yazarın fotoğrafıNazlı Avcı

Eurovision'da Rock Ve Metal Rüzgarları

Hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz günlerde 65. Eurovision gerçekleşti. Yıllarca büyük heyecanla beklediğimiz, yazın habercilerinden Eurovision'a yıllardır katılmıyoruz ancak bu, eski günleri anmamıza bir engel değil. Eurovision’daki rock ve metal müzik etkisini özellikle son yıllarda duymak mümkün. Yarışmanın ilk senelerinde ağırlıkla folk rock ve country gibi yumuşak tınılı türlerden müzisyen ve gruplar yer alırken, zamanla bu “sound”lar sertleşerek elektro gitarların “distortion”ları köklediği, sakin ve temiz vokallerin yerini “scream” ve “brutal”ın düşük volümlerine bıraktığı pek çok rock ve metal grubuna sahneyi bıraktı. Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleştirilen 65. Eurovision Şarkı Yarışması'nı Maneskin grubunun seslendirdiği "Zitti E Buoni" adlı şarkıyla İtalya kazandı. İtalyan ekibi, birincilik haberini, "Rock 'n' roll asla ölmez" sözleriyle değerlendirdi. Dünyadan ve Türkiye'den Eurovision'da rock ve metal rüzgarları estiren pek çok grup gördük ve çoğu biz rock ve metal dinleyicileri için harika birer keşifti.

Metalin harman olduğu ülkelerden Finlandiya’nın temsilcisi Lordi’nin canavar maske ve kostümleriyle 2006’da birinciliği aldığı Hard Rock Hallelujah” bu sert türlerin şu ana dek Eurovision’daki en büyük zaferi. Bu zaferin ardından Finlandiya 2007 ve 2008’de yine metal kartlarını oynasa da maalesef 2007 temsilcisi Hanna Pakarinen 17. ve 2008 temsilcisi Teräsbetoni ise 22. olabildi.

Lordi’nin “devils’s horn”ları havaya kaldırtan heavy metal zaferi türünün tek örneği olarak hala tahtını koruyor, fakat bu birinciliğin de verdiği güçle son yıllarda Eurovision sahnesinde rock ve metalin çeşitli alt türlerini görebildik. Her ne kadar bu müzisyen ve gruplardan çoğu yarı finalleri geçememiş de olsa Norveçli glam grubu Wig Wam 2005’te, Moldovolı senfonik metal tınılı Natalia Barbu 2007’de, Gürcü nu-metal grubu Eldrine 2011’de, Macar heavy metal/hard rock grubu AWS 2018’de finallerde yarışan ekiplerden…

İşte Türkiye'nin Eurovision'da Rock Ve Metal rüzgarları estiren grup ve şarkıları:


Athena “For Real” (2004)

Mor ve Ötesi “Deli” (2008)

maNga “We Could Be The Same” (2010)

Yüksek Sadakat “Live it Up” (2011)



1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page