Gitar geçmişten bugüne en popüler müzik aletlerinden biri kesinlikle. Durum böyle olunca birçok insan hayatının farklı evrelerinde heves edip gitar çalmak isteyebiliyor. Gitar çalmak isteyen, bu işe gönül veren insanlar yeni başladıklarında yaşadıkları sorunlardan dolayı çoğu zaman müzikten soğuyor ve vazgeçiyorlar ne yazık ki. Bu yola girdiyseniz şayet, yolculuğunuzun keyifli olması için sizlere mini bir rehber hazırladık. Gitar çalmaya yeni başlayacakların en çok merak ettiği sorular ve çözümleri sizlerle. Keyifli okumalar, müzikle kalın sevgili Kritikçiler!
1- Hangi gitarı almalıyım?
Gitar'ın birçok farklı alt türü mevcut. Her bir farklı türdeki gitarın kendisine özgü çalma teknikleri var. Örneğin; elektro gitar pena ile klasik gitar ise genellikle parmak teknikleri ile çalınır. Akustik gitar tüm tellerinin misina değil de tel olmasından dolayı sıfırdan başlıyorsanız elinizi biraz yorabilir. Bas gitarda ise 6 değil 4 tel olduğunu bilmekte fayda var ve bas gitar müzik açısından sizi biraz kısıtlayabilir. Fakat en önemlisi ilginizi çeken müzik türüne uygun seçim yapmaktır diyebiliriz.
2- Başlamak için takip edilmesi gereken bir kural var mı?
Elektro gitar çalmak istiyorsanız muhtemelen size öncesinde klasik gitar öğrenmeniz gerektiği söyleniyordur. Bu konu hala tartışılan ve yıllar geçse de bir çözüme ulaştırılamamış bir konu demek mümkün. Öncelikle, klasik gitar bir başlangıç enstrümanı değildir bunu bilmekte fayda var zira klasik gitar aslında kendi çalım stiline sahip başlı başına bir enstrümandır. Elbette klasik gitar öğrenmek size artı bir değer ve pratik katacaktır ancak çalmak istediğiniz elektro ya da bas gitarsa öncesinde klasik gitar öğrenmenize gerek yoktur.
3- Ders almalı mıyım?
Tabi ki ders almak zorunda değilsiniz! Müzik bir noktada yetenek işi gibi gelebilir, elbette olayın yetenek boyutu da var fakat eğer müziğe karşı ilginiz ve hevesiniz varsa ve biraz da müzik kulağınız iyiyse gitar gibi bir enstrümanı artık günümüzde internet ve YouTube'dan destek alarak ve bol pratik yaparak öğrenmeniz mümkün. Pek çok başarılı gitaristin gitar çalmayı kendi kendine öğrendiğini unutmamak gerek fakat elbette eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bir profesyonelden yardım almak yararınıza olacaktır.
4- Nota öğrenmek şart mı?
Eğer doğuştan gelen, üstün bir müzik kulağınız ve gitar çalma yeteneğiniz yoksa kesinlikle şart! Çalmak istediğiniz şarkıları, gitar programlarıyla ve tab kütüphanelerinin yardımıyla öğrenebilir ve çalabilirsiniz. Fakat bu yolla sadece belli bir noktaya kadar gelebilir, daha ileriye gidemezsiniz. Tıkandığınız bu noktayı sadece nota ve armoni bilgisi ile aşabilirsiniz. Nota bilgisinin yanında müzik teorisi yani armoni bilmek ilerleyen zamanlarda doğaçlama çalışmalara uyum sağlayabilmeyi ve kendi bestelerinizi yapabilmenizi de sağlar.
5- Ne kadar zamanda öğrenirim?
Aslında bu sorunun kesin bir cevabı yok zira gitar çalmak hayat boyu devam eden bir yolculuk. Gitar çalmaya karar verdikten sonra iyi bir seviyeye ulaşmak aldığınız eğitimlerin niteliği, günlük ne kadar zaman ayırdığınız, ne kadar alıştırma yaptığınız, sınırlarınızı ne kadar zorladığınız gibi etmenler doğrultusunda belirlenir.
6- Acaba çok mu geç kaldım?
Öğrenmenin yaşı yoktur. Müzik tarihi geç yaşlarda müzikle ilgilenmeye başlamış ama çok iyi noktalara gelmiş müzisyenlerin hikayeleri ile doludur. Erken yaşta başlanması sadece bir avantajdır. Kaç yaşında olursanız olun, bu işe gönül verdiyseniz şayet yeteri kadar ve düzenli bir porgram, biraz da hevesle mükemmel şekilde gitar çalabilmeniz mümkün!
7- Ellerim zarar görür mü?
Sanılanın aksine gitar çalmak ellerde kalıcı ve kötü görünen nasırlar yol açmıyor. Gitar tellerine baskı yapabilmek için parmaklardaki günlük hayatta çok fazla kullanmadığımız kasları kullanmak gerektiği için yeni başlayanlar bunda zorlanır ve olması gerekenden daha sıkı bir şekilde baskı uygulamaya çalışırlar. Bu hem kişiyi yorar hem de ellerin sonrasında ağrımasına ve parmaklarda sertleşmeye yol açar. Gitar çalmaya ilk başlanıldığında ellerinizde ağrı veya acı hissederseniz çalışmalarınızı hafifletmek veya ara vererek çalışmak bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmenizi sağlar. Parmaklar gitara alıştıktan sonra ise her şey çok daha kolay bir hale gelir ve bu sorunlar yaşanmaz.
8- Müzik kulağım yok nasıl çalacağım?
Sanılanın aksine, müzik kulağı müziği seven her insanda vardır. Müzik kulağını geliştirmek için ise düzenli çalışmaya ve egzersize ihtiyaç vardır. Bazı insanlar müzik kulağı anlamında daha şanslı olarak doğmuş olabilir ancak bu durum sizin onlara yetişemeyeceğiniz, gitar çalamayacağınız anlamına gelmiyor. Başlangıçta sesleri ayırt edemiyor olsanız da düzenli olarak çalışırsanız ilerleyen zamanlarda seslerin birbirinden ayrıldığı noktaları daha iyi analiz edebileceksiniz, kendinize güvenin ve pes etmeyin!
9- Gitar çalmak çok maliyetli bir iş midir?
Bu sorunun cevabı biraz da sizin bütçenize bağlı. Gitar çalmak çok pahalı bir uğraş değil ancak günümüz şartlarında gitar fiyatları biraz pahalı. Fakat yine de her bütçeye uygun kaliteli gitarlar mevcut. Buna mukabil yeni başladığınızda gidipte çok pahalı ve butik bir gitar almanız kesinlikle gerekmiyor. Her gitar üreticisi başlangıç seviyesinde gitarlar üretiyor ve bu gitarlardan birçoğu oldukça uygun fiyatlı ve teknik anlamda yeterli bunun haricinde ikinci el gitarlar da yeni başlayanlar için oldukça rağbette ve uygun. Uygun fiyatlı özel ya da grup ders bulamazsanız, hiç olmadı Youtube pek çok gitar ders videoları barındırıyor. Yapmanız gereken, bir bütçe çıkarıp size en uygun yolu izlemek.
10- Ekipman almak şart mı?
Eğer klasik ya da akustik gitarla başlıyorsanız ekipman şart değildir. Elektro gitar ve bas gitarda ise sesi duyabilmek için amfi gerekir fakat elektro gitar veya bas gitara yeni başlayan birisi ilk zamanlarını parmaklarını alıştırmak amacıyla buna yönelik egzersizlerle geçireceği için bu alışma döneminde amfi gerekli bir ekipman değildir. Yani ilk başlanıldığında sadece gitarınızın olması yeterlidir. Ekipmanlar için ilerleyen zamanları bekleyebilir ve belli bir seviyeye ulaştıktan sonra bu ekipmanları edinebilirsiniz. Amfinin yanında yeni başlayan biri kulaklarıyla akort yapamayacağı için tuner denilen akort aletleri de gerekir fakat akort için pek çok hassas ve güvenilir telefon uygulaması da mevcuttur, unutmayın. Bunun yanı sıra bir gitar askısı ve eskidikçe tellerin değişmesi gerekir. Ancak bu ekipmanların hepsi uygun fiyatlara bulunabilmekte.
Comments