top of page
  • Yazarın fotoğrafı Ayberk Kaan Güneş

Keşfekeş - Stoner

Merhabalar! Bir keşif serisinin ilk ürünü olarak umduğum bu yazıya hoş geldiniz. Öncelikle, amacım gerçekten siz değerli okuyucuların yeni gruplar keşfedebilmesi, o yüzden keşif yazıları içine aşırı bilindik gruplar koymak istemiyorum. Yani alttaki güzelim şarkılara geçmeden önce, stonerın mihenk taşları olan Electric Wizard, Kyuss, Melvins, Clutch, Black Sabbath, KGLW ve Queens of the Stone Age gibi gruplardan bahsetmeyeceğimi bilmenizi istedim. Zaten bunları dinlemeden alt kısma da geçmeyin. Dinlediniz varsayıyorum? Hadi o zaman başlayalım.


Gnome, Belçikalı, ve kendilerini “enstrümental stoner rock” olarak tanımlayan bir grup. Henüz iki albümleri olmasına rağmen stoner camiasında hatrı sayılır bir üne kavuşmuş olmaları, belki de temelde icra ettikleri müziğin tarzına zıt olan çocuksu coşkuları denebilir. Sakın tatlı albüm kapaklarına, video ve canlı performanslarında taktıkları basit bahçe cücesi şapkalarına aldanayım demeyin, çünkü çok geçmeden kendinizi vurucu bir stoner deneyiminin içerisinde bulacaksınız.



Doom Side of the Moon, adından da anlaşılacağı üzere, bir Pink Floyd tribute grubu. Ama, adından pek anlaşılmayacağı üzere bizi doom yerine klasik stoner bir ses karşılıyor. Eğer ki Pink Floyd, progresif ögelerinden bir şey kaybetmeden stoner metal ile buluşsaydı ortaya nasıl bir şey çıkardı diye düşündüyseniz, Doom Side of the Moon’a göz atmanızı tavsiye ederim.



Bu yazıda Stoner’ın üç asidik amcasına yer vermesem olmazdı. Muhtemelen aralarında en çok tanınanı Acid Bath, inanılmaz özgün bir sesle ortaya çıkan, ancak yegane iki albümünün değeri ancak basçıları bir araba kazasında ölüp de grup dağıldıktan sonra anlaşılan bir grup. Acid Bath’ın sesini kaba bir tabirle, Grunge’ın agresif enerjisi ile stoner’ın depresif öfkesinin mutant bir çocuğu olarak ifade edebilirim. Acid Bath’in Amerikan metal camiası üzerindeki yadsınamaz etkisi için de bir alttaki videoya bir göz atabilirsiniz:



Sırada asidik amcaların ortancası Acid King var. Adeta ambiyansa dönüşecek kadar uzun çalınan notaları, yine zamana yayılmış vokal heceleriyle birleşince ortaya kulağı çok yormayan, stabil bir ses çıkıyor. Ama sundukları müzik stabil olduğu kadar değişken de, her albümde biraz daha farklı bir tarz eklemeyi ihmal etmiyorlar. Yeni albümlerle müziğe çağdaş elementler katarken, eski albümleriyle “Black Sabbath’ın vokali kadın olsaydı ne olurdu?” sorusunu sordurtacak kadar klasik kökenlerine de bağlı bir grup.


Ve, son asit amcamız olarak Acid Witch var. İsimleri ne kadar yaratıcı değilse, yaptıkları müzik de bir o kadar yaratıcı. Adamlar kendilerini “horror metal” olarak tanımlıyorlar, sanırım Alice Cooper’ın cadı kazanına düşmüş hali gibi bir şey oluyor o da. Zaten cadılı kazanlı herhangi bir albümlerine göz attığınızda anlıyorsunuz sebebini. İğrenç, yeşil bir bataklığa buyurun.



5ive bir başka enstrümental stoner grubu. Forumlarda sludge, drone falan diyorlar ama bence amfiden distortion seviyesi 11’e köklenmiş güzel bir stoner grubu sadece. Aynı isimde bir boyband grubu da var, aman diyim hangisini dinlediğinize dikkat edin.


Stoner gruplarının pek değişken olmadığı, bir iki şarkısının dinlenmesiyle gruptan alınabilecek her şeyin alınabileceği söylenir. Bu eleştiri bazı gruplar için doğru olsa da, Windhand kesinlikle bu genellemeye aykırı bir grup. Her albümde yeni gitar tonları, ve yeni vokal tarzları karşılıyor dinleyicileri. Ufak bir kıyas yapabilmeniz için iki farklı şarkı sundum:



Bongripper, stoner’ın genelgeçer tüm özelliklerini içinde barındıran, ve bence yapması gereken her şeyi çok iyi yapan bir grup. Albümleri, şarkı isimlerinden de anlaşılacağı üzere dinleyiciye baştan sonra aralıksız dinlemesi gereken bir yolculuk sunuyor. Bu yüzden, yalnızca 4 şarkılık minnak bir albümlerinin tamamını aşağıya bırakıyorum:



Genelde stoner’da söz ya duymayız, ya ahenkli temiz bir ses duyarız, ya da kirli ve arka planda bir ses. Oysa Bongzilla, baya baya black metal shriek’lerini stoner metale yedirmiş, ve bence hiç de sırıtmamış. Kendileri grup, albüm ve şarkı isimlerindeki basitlik ile çelişen bir müzikal yazımı olan güzelim stoner gruplarımızdan yalnızca birisi.



Evet, şimdilik bu kadar. Okuduklarınız ve dinledikleriniz genel olarak hoşunuza gittiyse, alta bırakacağım stoner keşif listesine bir göz atabilirsiniz. İyi dinlemeler!






0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page