top of page
  • Yazarın fotoğrafıBerkay

Keşiflik 5 Şarkı

Bugün size keşfetmeniz için 5 adet underrated olduğunu düşündüğüm şarkı ve bu grupları dinlemek isteyip Spotify ilk 5 harici olanlar ile başlamak isteyenlere önerilerim olacak. Underrated olmadığını düşündükleriniz varsa Kritikzine takipçileri arasında genre ve tarz olarak çok geniş yelpazede takipçiler olduğunu unutmayın. Hazırsanız başlayalım.



The Best of Times - Dream Theater


Dream Theater'dan en sevdiğim ve underrated bulduğum şarkılardan biri. Sizinle bugün paylaşacağım şarkılara bununla başlayalım. Gerek piyanolu kemanlı introsuyla gerek vokaldeki softlukla gerek de enfes ve birkaç kere başa sardıran solosuyla dinlemekten inanılmaz keyif aldığım şarkılardan biridir. Aynı zamanda çalması da tatmin edici uzunlukta olan melodik solosu şarkıyı ayrı seviyelere taşımış. Grubun ana çizgisinden biraz dışarıda bir şarkı olabilir ancak kendi çapında değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Hazır arama kısmına yazmışken Styx'ten de dinleyin. Farklı şarkılar ama olsun tema yakın sayılır.


"The fleeting winds of time

Flying through each day

All the things I should have done

But time just slipped away

Remember "seize the day"

Life goes by in the blink of an eye

There's so much left to say"




In the Year of the Wolf - Motörhead


Çok sevdiğim gruplardan olmasına rağmen bazı şarkılarda tekrar düştüğünü düşündüğüm Motörhead'in (tamamen kişisel bir yorum katılmamak serbest) en sevdiğim şarkısıyla devam edelim. Nakaratta sözlerin kendine eşlik ettirmesi şarkıyı benim için vazgeçilmez yapan unsurlardan birisi. Sözleri de anlamlı bulmam ve ritmi kaybettirmeden sizi ikinci parta bağlayan gitar solosu da bu parçayı benim nezdimde birinci sıraya taşıyor. RIP Lemmy baba demeyi de unutmayalım.


"See me now, I was another, Mean and vicious, fast and clever, See me now, you would not dream, The food I ate, the food that screamed,

It was the wolf in me, And all my soul was fire, By the cold, dull moon, Blood, red, desire, It was the wolf in me, I howled the cold night through, The year I ran as a wolf, Tonight the food is you,"




Halo on Fire - Metallica


Metallica dinleyenler tarafında ortalama bulunan bu albüme bir kulak verirseniz ne cevherler çıkacak inanamazsınız. Benim albümde en sevdiğim şarkı ise Halo on Fire. Yine solosuna tav olduğum bir şarkı ancak genel olarak riff ve breakdownı beğendiğim kısımlar arasında. Nakaratta ve birkaç kısımda daha gelen davul atakları ise James ile güzel bir senkronla gelişiyor. Şarkının outro kısmında bulunan Fade to Black göndermesini de ödev olarak size bırakıyorum.


" The midnight knows it well

Fast, is desire

Creates another hell

I fear to turn on the light

For the darkness won't go away

Fast, is desire

Turn out the light

Halo on fire"


Queen - I Want It All


Grubun Bohemian Rhapsody filminden sonra keşfedilip overplayed olan şarkılar arasında yer almamakla beraber herkesin dinlemesi dinlemeyenlere de dinlettirmesi gereken bir şarkı. Remastered versiyonunu introsuna eklenen gitardan dolayı daha çok beğendiğim şarkıda Freddie'nin vokalinin güzelliğinin yanında derinliği de mükemmel. Vokale eşlik eden gitardaki mistik hava dinlerken reverble beraber dinleyeni başka yerlere götürüyor.



Bruce Dickinson - Navigate the Seas of the Sun


İron Maiden'den de aşina olduğumuz efendimiz solo çıkardığı şarkılarla ve albümlerle de biz fanilerin kulaklarını doyurmaya devam ediyor. Benim daha çok sözleri sebebiyle vazgeçilmezim haline getirdiğim şarkı akustik ve chill olması nedeniyle her yerde kendini dinlenebilir hale getiriyor. "If God is throwing dice and Einstein doesnt mind the chance." buyurarak ne kadar anlamlı sözler yazdığını bize kanıtlayan Bruce Dickinson bu şarkıyla hayatımın bütün değerli anlarında yanımda oluyor. Benim için bu denli değerli olan şarkıyı sizinle paylaşırken içim biraz buruk ancak belki size de böyle anlamlı bir parça katabilirim. Hazır solo parçalarına değinmişken Tears of the Dragon, Eternal, Man of Sorrows, Road to Hell parçalarına da bakmanızı öneririm.


"Distant earthrise long ago

lingers at the borders of our minds

mysteries spinning in the dark

in the frozen emptiness of time

we were lost and we never knew

who we were or what we left behind

living half-lives we were blind

to the new frontiers that opened up our eyes

to find our minds were spinning

souls entwined in a spiral dance

the ancient ways have found us

again to give us one last chance"


Önerilerim bugünlük bu şekilde. Remastered düşmanlarının ve elitistlerin biraz canını sıkabilecek seçimlerle gelmiş olsam da sizlere bir şeyler katmış olabilmek dileğiyle.

Müzikle kalın...

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page