top of page
  • Yazarın fotoğrafıYağmur Turgut

METALCİLERİN ARTIK KABULLENMESİ GEREKEN 10 GERÇEK

Metalcilerin kirli riff’lerden daha fazla sevdiği bir şey varsa o da çekişmedir. Peki, ne konuda?Hiç fark etmez! Machine Gun Kelly’nin ne kadar büyük biri olduğundan tutun da, Metallica’nın çamaşır listesine varıncaya kadar, metalcilerin artık aşması gereken çok fazla şey var!

And Justice For All yayınlandıktan yaklaşık 30 yıl sonra bile, 1988 albüm kaydındaki bass gitar eksikliği hala haftalık konuşulan konular arasında. Hepimiz biliyoruz ki hayranların aradığı cevap asla gelmeyecek. Evet, berbat ve hayır bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok. (albümü yeniden kaydetmek ya da ekolayzer düğmesini aşağı kaydırmak dışında.)

Beni yanlış anlamayın, çekişme elbette metal hayranlarının bu kadar tutkulu ve sadık olmasındaki en büyük etken, fakat bu kadarı fazla. Artık bazı şeylerin duygularımıza hükmetmesine izin vermemenin zamanı geldi.

İŞTE METALCİLERİN ARTIK AŞMASI GEREKEN 10 ŞEY

‘’Hepinizi Seviyoruz!’’ — Ozzy Osbourne

METAL GRUPLARI ARTIK 80’LERDE OLDUĞU KADAR BÜYÜK DEĞİL!

Her zaman sorulan bir soru var: Bir sonraki Metallica ne zaman gelecek? Hiçbir zaman. Başka bir Metallica daha olmayacak. Müzik endüstrisi gelişmeye devam ettikçe anlıyoruz ki 70’ler, 80’ler, 90’lar belki de olması gerektiğinden fazla iyiydi ve o döneme şahit olan metal fanları biraz fazla şanslıydı. Problem şu ki metal köklerine o kadar bağlı ki, yeni jenerasyon üretim aşamasında çekingen kalıyor. Metalci atalarımıza saygı duymak çok önemli, fakat körü körüne bağlı kalmaktan önümüzü görememek, ilerisi için mantıklı bir davranış değildir. Bu maalesef ki bir çıkmaz sokak.

MACHINE GUN KELLY OLDUKÇA BÜYÜK BİRİ, KABULLENİN!

Rap’ten Pop-Punk’a geçişinden beri MGK, en çok konuşulan müzisyenlerden biri oldu. Pek çok metal hayranı ilk günden beri kendisinin bir açığını yakalamak için gözlerini dört açmış durumdalar. Ancak herkesin - metal hayranlarının yanı sıra rock ve metal müzisyenlerinin, bununla başa çıkması gerekiyor. Gidip bilet almak ya da müziği beğenmek zorunda değilsiniz fakat evet arkadaşlar, dedelerimizin dinlediği kadar sert olmasa da, bu rock müzik.


Peki Machine Gun Kelly’nin o pembe gitarına ne demeli? Gitarın başına gelmiş en iyi şey değil de ne? (Orijinal metinde yazarımız böyle yazmış arkadaşlar, ben ufacık olsun katılmıyorum.)

DEĞİŞİM YAŞAYAN GRUPLAR


Bu gerçekten hem fanlar hem gruplar için riskli bir konu. Fakat Motorhead değilseniz, gelişim ve değişim doğal olarak yaşanması gereken kaçınılmaz bir durumdur. Yaş aldıkça herkesin zevki, bakış açısı değişir, şarkı yazarlığı konusundaki başarınız ve enstrüman beceriniz ilerler. Bu değişim her zaman olumsuz olarak görülmek zorunda değildir. Ayrıca 20’li yaşlarının başında bu işe başlamış olan müzisyenlerden sonsuza kadar aynı sesi korumalarını beklemek gerçekçi bir beklenti değildir. Sevdiğimiz gruplardan isteyeceğimiz tek şey müzikleri ve amaçları konusunda dürüst olmalarıdır. Devin Townsend grubunun müzik kariyerine bir bakalım. Son çıkardıkları işleri beğenmeseniz bile hepimiz biliyoruz ki yeni bir şarkı çıkardıkları zaman koşarak dinlemeye gideceksiniz.

DEĞİŞİM YAŞAMAYAN GRUPLAR

Bu konunun bir de diğer yüzü var. En sevdiğiniz grubun yeni albümünün çıktığı zamanı hatırlayın. Yeni albüm son üçünün küçük bir versiyonu gibi duyuluyordu değil mi? İşte bu da değişim yaşayıp tepki çekmekten korktukları için, risk almadan ilerleyen grupların hazin sonu. Yapabileceğimiz tek şey, ellerinden gelenin en iyisini istemek. Olmadıysa, bir dahaki sefere bol şans!

YENİ ÇIKAN ALT TÜRLERİ REDDETMEK

İlkler her zaman kıymetlidir. Heavy metal aslında tamamen yenilikle ilgilidir. Bunu ilk başaranlara tanrı gözüyle bakmamız bu yüzdendir. Yeni çıkan grupların aynı tarzda devam ettirebilmesi de aynı sebepten bu kadar zordur. Tarihe baktığımızda, her yeni tarzın bir sonrakine nasıl yön verdiğine kolayca şahit olabiliriz. İlk zamanlar ‘’metal’’ diye tanımlanan şey şimdiki ‘’modern metal’’ ile çok da benzer değil. Fakat hala, Babymetal çıktı diye ya da Poppy müziğe arızalar ya da akortsuz gitarlar koymaya başladı diye, var olan metal müziğin yıkılıp gidebileceği korkusu var içimizde.

ÜÇ ŞARKI BİLEMEYECEĞİNE BAHSE GİRERİM

Hayatımızın bir noktasında hepimiz, aslında dinlemedikleri metal ya da rock grupların tişörtlerini giyen insanlar görüp içten içe kin beslemişizdir. İçine atamayan bazılarımız ise dayanamayıp, hemen üç şarkı söylemeleri için meydan okumuşlardır.

O anda kendimizi iyi hissetmek için yaptığımız bu şey, aslında biraz utanç verici, kabul edelim. 15 farklı müzik türü dinlemek sizi kültürlü bir dinleyici yapmaz-folk ve neoklasik metal bunların içinde olsa bile.


METALLICA HAKKINDA ÇOK FAZLA ŞEY

Bu kısım için gerçekten nereden başlayacağımı bilemiyorum. Belki de en başa gitmeliyiz.

METALLICA’NIN DAVE MUSTAINE’İ KOVMASI

Bu konu hakkında çok fazla şey söylendi. Evet belki de onu ülkeler arası bir otobüs yolculuğuna terk edip kovmak yerine daha merhametli davranabilirlerdi. Ama sonuca bakalım. Elimizde iki harika grup var!

METALLICA / AND JUSTICE FOR ALL/JASON NEWSTED

Metallica hayranları için başka bir ortak hayal kırıklığı ile devam edelim. And Justice For All’daki eksik bass… Evet berbat bir durum. Fakat gördüğümüz kadarıyla bu kimsenin albümü dinlemesine engel olmadı. Eğer gerçekten ortalığı yıktıkları kadar rahatsız edici olsaydı, albümdeki hiçbir parça 20 milyondan fazla kes çalınmazdı.

Ben yine de buraya And Justice For Jason remix’ini bırakıyorum.

ST. ANGER’DAKİ REZİL TRAMPET SESİ

Metallica ham, garaj tınılı bir ses istiyordu ve çöp tenekesi trampetinin sesi de bunu çok iyi başardı. Zaten birçok hayranın bu albümle ilgili yaşadığı sorun sadece bu trampet sesi değildi.

LARS ULRICH’İN DAVUL ÇALIŞINDAN ŞİKAYETÇİ OLMAK


Lütfen artık Lars’ın davul çalıp çalamadığı tartışmasına bir son verebilir miyiz? Dream Theater’da tutunabilir miydi? Hayır. Ama gerçek şu ki Lars Ulrich 40 yılı aşkın süredir Metallica isminin arkasında.

Herhangi bir beceri eksikliği, onu dünyanın belki de en büyük grubunda çalmaktan alıkoymadı. Diğer gruplar için mükemmel olmayabilir. Fakat Metallica için mükemmel, ve başka hiçbir şeyin önemi yok…

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page