top of page
  • Yazarın fotoğrafıKubilay Mehmet Batur

Mürekkepten Piksellere: Metal Lirik Görselleştirmede Yapay Zekanın Sanatsal Uvertürü (Dijital Sergi)

Yapay Zekanın üstel gelişimini hayretler içerisinde izlediğimiz günümüzde, kullanım kapsamı ve becerilerinin ufku bekletimizin ötesine tesir ediyor. Verilen komutlara insan gibi, mantıksal çerçevede cevap veren bu algoritmalar bir çoğumuzun da bildiği üzere bu komutlardan görsel oluşturabiliyor. Muzik üretim süreçlerine kadar sirayet eden bu "üstün akıl" neyseki henüz insanoğlunun yaratıcılık meşalesini elinden alamadı. İşitsel uyaranların belli ölçü ve düzende bir araya getirilmesinden oluşturulan kompozisyonlar, yani basit anlamda müzik, şiirsel ustalığın ve müziksel ziyafetin ötesine geçebilir mi? Çoğu müzik grubu bunu yayınladıkları müzik klipleriyle ve albüm kapaklarıyla kısmi olarak başarabiliyor. Ancak bu ürünler grupların kümülatif perspektiflerinden şarkıya biçtikleri görsel atmosferi yansıtıyor.


Siz de çoğu müzik düşkününün en az bir kere yaptığı gibi, gözde parçanızı açıp gözlerinizi kapatıp notaların ve liriklerin elinizden tutup büyülü diyarlara götürdüğünü hissetmiş olmalısınız. Bu duygunun yeri her ne kadar eşsiz olsa da, dil bariyeri ve tembel hayal gücü bu süreci zorlaştırabiliyor. Ancak en başta bahsettiğimiz gibi yapay zekanın kabiliyetleri o kadar çeşitlendi ve insanlaştı ki, bu konuda da müzik severlerin yardımına koşabiliyor.


Şarkı liriklerinden, şarkılara özgü akıluçuklatıcı görseller oluşturabilmek mümkün. İşte bazıları: Asking Alexandria - Final Episode




Trivium - In Waves







Bring Me The Horizon - Kool-Aid



Boi What - Neon Tide





Görüldüğü üzere parçalardaki lirikal ruhun görsellere hatta video kliplerine çevrilmesi mümkün. Duyusal aktarımın seviyesi yerini duygusal ve hissi aktarımlara bıraktığı bu dönemde daha fazlasını beklemememiz için hiç bir neden yok.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page