top of page
  • Yazarın fotoğrafıHuanita

Viktor Tsoy'un 31. Ölüm Yıldönümü Anısına: KИНО Grubu

Gruppa Krovi (Blood Type), Kukushka (Cuckoo), Leto (Summer), Spokoynaya Noch (Calm Night), Mama Mi Vse Sashli Suma (Mother We've All Seriously ill) gibi Sovyet döneminin efsane şarkılarını besteleyen ve seslendiren, hem tarzı hem de düşünce yapısıyla Sovyetlerin en büyük Rock ikonu sayılan KИНО (KINO) grubunun solisti Viktor Tsoy'un 31. ölüm yıldönümü bugün. Viktor Tsoy grubu KINO ile birlikte hem şarkılarıyla hem de Sovyet ülkelerini sosyo-kültürel şekilde etkileyen en büyük grup olarak sayılıyordu. Şarkı sözleri gücü gittikçe tükenen Sovyet yönetimini elestiriyor, yeni bir değişimin olması için şarkı sözleriyle insanları çağırıyordu. Rus müziğinin kült grubu olan Kino grubunu hem tanıtmak, hem de trajik bir şekilde ölen efsane müzisyeni de Kritikzine ailesi olarak anmak istedik.



Koreli mühendis bir baba ve Rus beden eğitimi öğretmeni bir aileden gelen Viktor Tsoy 21 Haziran 1962 Leningrad bugünkü St. Petersburg şehrinde dünyaya gelir. Küçüklüğünden beri çizime ve diğer sanatlara ilgi duyan Tsoy yetenekli olsa da dikkat eksikliğinden kaynaklı çalışma iştahı yoktu.


Viktor Tsoy ve ailesi. Ortada Kore asıllı babası Robert Maksimoviç, sağda annesi Valentina Vasilievna.


V. Serov Sanat okuluna başlayan Tsoy, Sovyet propagandası için afiş çizimlerinden başka bir şey öğretmedikleri gerekçesiyle derslere gitmedi ve okuldan atıldı. Sanat ve meslek lisesi tecrübelerinden sonra Viktor Tsoy 1979 yılında yeraltı müzisyenleri ile tanışarak müzik macerasına başlamış oldu. St. Petersburg'un kazan daireleri ve apartmanların bodrum katında çalmaya başladı. O zamanın en büyük Rock eleştirmenlerinden olan Boris Grebenshchikov ile tanışır ve Boris Viktor Tsoy'a desteğini asla esirgemez. 1982 yılında KINO grubunun ilk albümü için yapımcılığını da üstlenir. Çıkardıkları 45 adlı albümü ve sonrasındaki "The Head of Kamchatka" albümü grubun Sovyet ülkelerinde tanınmasını sağlar. Grup artık memleketleri Leningrad'da Rock festivallerinde boy gösteriyordu. Tsoy bu tanınırlığa rağmen sistemin bir parçası olarak hem hamamcıda hem de bir kazan dairesinde maden işçisi olarak çalışıyordu. Bu yıllarda çıkan Kamchatka Chief, This Is Not Love ve Night albümlerinden sonra grubun kaderini değiştiren Gruppa Krovi yani Blood Type albümü ortaya çıktı. Hem şarkı hem de albüm birçok ülkede dinlendi ve grubun uluslararası tanınırlığını sağladı. Bu sayede birçok ülkede kalabalık sahnelerde yer almayı başardı.



The Last Hero albümü ise 1989 yılında kaydedildi. Bu albüm sonrası Olimpiyat oyunları için son kez sahne aldı. Viktor Tsoy olimpiyat konseri sonrası yeni albüm çalışmalarına başlamıştı. O zamana kadar 10 tane albüm yayınlayan Tsoy yeni albümünü hazırladığı Letonya'daki stüdyodan evine dönerken yorgunluktan arabada uyuya kalır ve trafik kazasına kurban gider. Tsoy'un 28 yaşında ölmesi Sovyet gençlerinde şok etkisi yaratır, hatta intihar vakaları artmaya başlar. Tsoy'un ölüm yıldönümü her yıl Arbat caddesindeki Tsoy Duvarı'nda anılıyor.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page