top of page
  • Yazarın fotoğrafıKritikzine

Within Temptation Gitaristi Stefan Helleblad Sorularımızı Yanıtladı!

Güncelleme tarihi: 3 Nis 2021

Evanescence ile birlikte Avrupa turuna hazırlanan Within Temptation gitaristi Stefan Helleblad Kritik'e konuştu!



1) Hepimiz seni “Within Temptation” grubuyla biliyoruz. Grupla tanışma hikayeniz nasıldı?


- 2003-2004 senelerine geri dönersek, Daniel Gibson farklı insanlarla şarkı yazmak için Hollanda’ya gitmişti, yani grupla o zaman tanıştı. Daha sonra ondan, onların yaklaşmakta olan albümünün prodüktörlüğünü yapması istendi (The Silent Force olarak bilinen albüm) ve o ve ben eski arkadaşlar olduğumuzdan, gruplarda beraber çaldığımızdan ve zaten beraber çalışmış olduğumuzdan dolayı, oraya gitmemi, düzenlemeleri ve albüm prodüksiyonunu beraber yapmayı teklif etti. O günden itibaren, bütün albümleri hazırladık ve ben nihayetinde grubun bir üyesi ve gitaristi oldum, ki bu çok doğal geliyor çünkü albümlerde gitar çalmıştım.


2) Düzenlenen yeni programa göre, Evanescence ile birlikte olan Avrupa turunuz Eylül ayında başlayacak. Salgından dolayı bir ertelemenin olması ihtimali var mı ?


- Bunu söylemesi zor. Çünkü her ülkenin kendi hükümeti ne tarz kısıtlamalar olacağına karar veriyor.

3) Türk fanlarınız, sizin Avrupa turunuz açıklandığında listede Türkiye’yi de görmeyi bekledi. Önümüzdeki günlerde yeni ülkeler listeye eklenmiş olacak mı ?


- Şimdilik hayır, gelecekte göreceğiz :)

4) Within Temptation grubu ile unutamadığız bir an ya da konser var mı?

- Çok fazla var. 2019 yazındaki festivalin tamamının çok iyi olduğunu söylemeliyim. İsviçre’de bir nehirde yarım gün boyunca yüzdüğümü hatırlıyorum. “In Flames” ile tura çıkmak eğlenceliydi (Beraber İsveççe konuşabilecek birilerinin olması her zaman harikadır). Birkaç yıl önce Polonya Woodstock Festivalinde çalmak inanılmazdı. En az 250.000 insanın olduğu yerde sahneye çıkma hissi aşırı derecede güzel :)

5) İyi bir gitarist olmanın aşamaları hakkında ne düşünüyorsun?


- Gitarda yalnızca ne çaldığına önem verdiğin değil, aynı zamanda bu şarkıya en iyi ne uyardı diye dinlemeye başladığın evreye ulaşmak bence önemli bir aşamadır. Bunun yanısıra, ritim çalabilmeyi öğrenmek ve sağlam ve ritme uygun çalmaya odaklanmak önemlidir. Lead gitara yönelik şeyler için ise gitar tonunuza odaklanın. Bir nota üzerindeyken (sesi devam ettirirken, “holding note”) nasıl duyulduğu veya vibrato vb. şeyler. Kendini ifade edebilmen çok çok önemlidir.

6) Eğer yanılmıyorsam, başka bir grubun daha var. Bu grup nasıl gidiyor? Bireysel projelerin de var mı?


- Evet, kendimize ”JoNo” ya da ”Jono- the band” diyoruz. Yeni albüm kaydının ortasındaydık ama Corona durumu sebebiyle duraksatıldı. Ancak bu yılın sonuna doğru yeni bir şeyler çıkaracağımızı umut ediyoruz. Bunu zaman gösterecektir. Biz daha önce, Spotify’da veya diğer benzer hizmetlerde bulabileceğiniz 3-4 albüm çıkardık. Farklı insanlarla şarkı yazmak haricinde başka bir grubum veya bireysel projem yok :)

7) Son olarak, eklemek istediğin veya Türk fanlarına söylemek istediğin bir şey var mı?


- Kendinize dikkat edin ve yakında gelip sizin için çalabileceğimizi umuyorum. Türkiye’yi özledim!




ENGLISH TEXT OF INTERVIEW

1) My first question is we all get to know you with Within Temptation. How did your path meet with the group?


Well back in 2003-2004 Daniel Gibson had gone to the Netherlands to write songs with different People, and that is when he met the band. He was then asked to produce their upcoming Album (which would be known as ”The Silent Force”), and since him and I are old friends and had played in bands together and already worked together he asked me to come down there and engineer and do co-production. Since then we did every Album and I eventually became a member and guitarist in the band, which came pretty natural since I had already played some guitar on the albums.

2) According to the rescheduling, the European tour with Evanescence will start in September. Is there a possibility of delaying according to the pandemic?


Hard to say since it is each government of each country who decides on what kind of

restrictions that are set.

3) Your Turkish fans, waited to see Turkey in the list after announcing your European tour. Will new countries be added to the list in the next days?


Not at this point, we will see in the future :)

4) Is there a moment or concert you can't forget the most with Within Temptation?


Plenty. I have to say the whole last festival run of summer 2019 was great. I remember swimming in a river in Switzerland for half a day. Touring with In Flames was fun (it is always great to have someone to speak Swedish to). Playing the polish Woodstock festival a few years ago was incredible. The feeling of going on stage when there is at least 250000 people in the crowd is hard to beat :)

5) What do you think are the stages of being a good guitarist?


When you reach the point where you don’t only care about what you are playing on the guitar but you listen for what would actually fit the song, that is an important step I think. Besides that- learning to play rhythm and focusing on playing tight and with the beat is important. And for more lead oriented stuff focus on your tone- what it sounds like when you just hold a note, your vibrato etc. Crucial to be able to express yourself.

6) If I'm not mistaken, you have another group.How's that group going? Do you also have individual projects?

Yes, ”JoNo” or ”Jono- the band” is what we call ourselves. We were in the middle of recording a new album but that got halted due to the Corona-situation. But we are hoping to release something new towards the end of the year. Time will tell. We have released 3-4 albums already which you can find on Spotify and other streaming services.

I donat have any other bands or projects besides writing music with some different people. :)

7) Finally, is there anything you would like to add or something to tell your Turkish fans?


Stay safe and I hope we can come and play for you soon. I miss Turkey!




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page