top of page
  • Yazarın fotoğrafıAlp Doğancan ✪✪✪

#Alternatif Sesler | Softcult Röportajı | Interview

Güncelleme tarihi: 28 Oca 2023


#AlternatifSesler röportaj serimiz kapsamında, Kanadalı grunge, shoegaze, dreampop, indie tarzlarında müzik yapan alternatif/bağımsız rock ikilisi Softcult'dan gitarist ve vokalist Mercedes ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.


1) Öncelikle röportajımızı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk olarak sormak istiyorum, nasılsın? Grup nasıl gidiyor? Her şey yolunda mı?


- Merhaba, bize yer verdiğiniz için teşekkürler! Grup harika gidiyor. yeni bir şarkı yayınladık, bazı turnelerimiz var ve EP çıkıyor… hayat yeniden heyecan verici.


2) Bir an önce yeni EP'nizden bahsetmek istiyorum ama bu röportajda sizi yeni tanıyanlar olacaktır. Bu sebeple grubun kuruluş hikayesinden bahseder misiniz? Ve.. Farklı müzik öğelerini karıştırdığınızı biliyorum ama yaptığınız müziği nasıl tanımlarsınız?


- 2021 yılında ev stüdyomuzdan müzik yapmaya başladık. Sadece ikimiz, ikizim ve ben. Her şeyi kendimiz yazıyor, kaydediyor ve üretiyoruz. Biz çok ilham aldık ama o 90'ların Riot Grrrl hareketi... (Riot Grrrl: Riot grrrl, 1990'larda gücünün zirvesinde olan ve hâlen alternatif kültürler üzerinde etkisini sürdüren bir indi-punk feminist harekettir. 1990'ların başında ABD'de özellikle müzik piyasasında var olan erkek egemenliğini kırmak ve kadın müzik gruplarının birbirini desteklemesi için bir ortam oluşturmak amacıyla ortaya çıktı.) Müziğimiz dream pop, shoegaze ve grunge'dan geliyor. Cinsiyet eşitliği, güçlendirme, feminizm, iklim krizi vb. gibi bugün içinde yaşadığımız dünyayla ilgili önemli konular hakkında yazmayı seviyoruz. Müziğimiz bizim aktivizm biçimimizdir. Geçmişte "alışveriş merkezi gotikleri için müzik" olarak sınıflandırıldık, ama bence bu daha çok estetik bir şey. Ev yapımı dergiler yapmayı, kendi müzik videolarımızı çekmeyi ve düzenlemeyi, kendi sanatımızı yapmayı vb. seviyoruz. (Çokca DIY'ız)


3) Yeni EP'niz 24 Mart'ta çıkıyor. Son olarak geçen gün EP'den yeni şarkınız "Dress"i çıkardınız. Şarkının ve albümün genel temasını nasıl tanımlarsınız?


- Rıza hakkında "Dress"i yazdık ve cinsel saldırı kurbanı, bir saldırganın eylemlerinden sorumlu tutulduğunda bunun ne kadar sinir bozucu olduğunu yazdık. Kaç kişi öne çıkarsa çıksın ya da kaç istatistik aksini iddia ederse etsin, her zaman hayatta kalanları itibarsızlaştırmak için kurban olarak suçlayan insanlar vardır. Ne yazık ki, pek çok insanın yeni şarkımızla bağ kurabileceğini düşünüyorum, bu da yalnızca bu açık konuşmaların ne kadar önemli olduğunu pekiştiriyor. Cinsel şiddet ve saldırı kurbanlarını avcıların eylemlerinden sorumlu tutmayı bırakmalıyız. Bu konu hakkında konuşma şeklimizi değiştirmek ve bu konuda cahil olanları eğitmek önemlidir. Daha önce SA yaşadıysanız, arkadaşlarınızla dışarıda geçirdiğiniz bir gecede avlandıysanız, sokakta yürürken nesneleştirildiyseniz veya alay konusu olduysanız veya bu deneyimlerin giyim tarzınız nedeniyle haklı çıktığı söylendiyse, o zaman size şunu söylemek için buradayım: yalnız değilsin ve suçlanacak değilsin. Umarım bu şarkı kalpleri ve zihinleri değiştirebilir veya en azından susturulanların sesi olabilir.


4) EP'nin yapım ve söz yazım süreci nasıldı?


- Bu EP'yi, tüm müziğimizi yazıp kaydettiğimiz gibi ele aldık. Gittikçe yazıp kaydediyoruz ve bunu yapmamıza izin veren bir ev stüdyosu kurduğumuz için şanslıyız. Çok organik ve kendiliğinden hissettiriyor. Ancak bu sefer, önceki iki EP'den önce dünyada yaşadığımızdan daha fazla deneyim yaşadığımızı düşünüyorum. Grup olarak ilk turlarımıza çıktık. Artık kilit altında değiliz. Birlikte turneye çıkma fırsatı bulduğumuz gruplardan ve seyahatlerimizden ilham aldık. Sanatçılar ve müzisyenler olarak kendimizi bir şekilde kanıtladık. Bu yüzden sanırım bu EP'ye biraz daha özgüvenle ve kendi sınırlarımızı zorlayıp biraz daha deney yapabileceğimizi hissederek başladık. Kendimizi tanıtmamıza veya kim olduğumuzu açıklamamıza gerek yoktu, sadece yaratıp ne olacağını görebilirdik.


5) Özellikle "Dress"de zor ve sıkıntılı konuları cesaret ve dürüstlükle ele alıyorsunuz. Bir sanatçı olarak bu kadar ciddi ve önemli sorunlara dikkat çekebilmek sizin için önemli olmalı.


- Teşekkür ederim. Evet, büyük ya da küçük bir platformu olan herkesin onu sorumlu ve dürüst bir şekilde kullanmasının gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum. Sesimizi duyurma fırsatımız var. İnsanlar şarkı sözlerimizle söylediklerimizi dinliyor. Öyleyse neden önemli konularda farkındalık yaratmaya çalışmıyorsunuz? Bu anımız varken neden olumlu bir etki bırakmaya çalışmıyoruz? Dürüst olmak gerekirse, başka ne hakkında yazacağımızı düşünemiyorum. Biz sadece bir şekilde bir fark yaratabileceğimizi umuyoruz ki gelecek nesle daha az sorunla dolu bir dünya teslim edilsin.


6) Önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor? Örneğin, tam uzunlukta bir stüdyo albümü planlıyor musunuz?


- Mart ayında "See You In The Dark"ı yayınlayacağımız ve bu yeni şarkılarla dünyayı dolaşıp unutulmaz deneyimler yaşayacağımız için heyecanlıyız. Bundan sonra, küçük ev stüdyomuza geri dönüp sonraki işlerimiz üzerinde çalışacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Tam uzunlukta mı yoksa başka bir EP mi olacağından hala emin değiliz, ancak yayınlar arasında çok uzun süre olmasını sevmiyoruz, bu yüzden daha fazla yeni müzik geleceğinden emin olabilirsiniz.


7) Sorularımıza samimi cevaplarınız için teşekkür ederiz. Sizi takip etmeye devam edeceğiz ve umarız bir gün sizi İstanbul'da canlı izleme fırsatımız olur. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?


- Röportaj için ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz! Platformunuzu bir süreliğine bize ödünç verdiğiniz için teşekkür ederiz. Bir grup kurmayı, kendi müziğimizi, sanatımızı, filmlerimizi yapmayı veya buna benzer herhangi bir şeyi yapmayı düşünüyorsanız, oradaki herkese şunu söylemek istiyorum: BUNU YAPABİLİRSİNİZ. Bu proje başlamadan önce şu anda yaptığımız şeylerin yarısını nasıl yapacağımızı bilmiyorduk ama burada yeni beceriler öğreniyor ve onları tutkularımıza uyguluyoruz. Youtube eğitimleri en iyi arkadaşınızdır. Kendine güç ver. Kendinden şüphe duymanın veya karşı çıkanların yolunuza çıkmasına izin vermeyin. Şans verilirse yarattığınız şeyle kendinizi şaşırtacaksınız.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page