top of page
  • Yazarın fotoğrafıYağmur Tüten ✪

DEFTONES-White Pony / Albüm İncelemesi

Geçtiğimiz sene 20. yıl dönümünü kutlayan White Pony albümüyle Deftones 2000’lerin başında bir dönem boyunca bütün jenerasyonun hayatını kaydırmıştı. Albüme baktığımız zaman her şarkı ile bizi farklı yerlere götüren biricik solistimizin sesine kurban dediğimiz albüm ile büyük başarı yakalayan Deftones, o dönem içinde bütün nu-metal severleri mutlu etmişti.

Aslında bu albüm çıkarılırken grup, bütün dünyaya biz diğer nu-metal grupları gibi değiliz demeye çalışmışlardı. Ki albüm çıktıktan sonrasında da bunu gayet güzel gösterdiklerini düşünüyorum.


Albüm sırasında grup aslında baya karanlık bir dönemden geçiyordu. Özellikle madde bağımlılığı problemi zirve yapan Chino Moreno buna rağmen sesinin bütün güzelliklerini kullanarak tekrardan başarılı bir albüme grup arkadaşlarıyla da birlikte imza atmıştı. Bunun göstergesi olarak albümdeki “Elite” adlı şarkı ile Grammy Ödülünü almışlardı.

Albümün kapağında ve isminin de geldiği White Pony (beyaz midilli simgesi) onların diğer gruplardan farklı olduğunu göstermenin yanında aynı zamanda kokaine de bir göndermeydi. Grup bu zor zamanı aslında mükemmel bir albümle bütün dinleyicilerine açıklayarak, kendilerini ve yaptıkları müziği bütün dünyaya resmen kanıtlamışlardı.


Albümün geneline bakınca aslında bir dönem jenerasyonunun hayatının neden kaydığını anlayabilirsiniz. Bazı şarkılarda resmen metali iliklerimize kadar hissederken bazı şarkılarda da hayatı tekrar düşünmemize ve sorgulamamıza neden olan bir albüm yaratmışlardı.


Şahsen bana göre albümdeki en vurucu şarkı net olarak Change (In The House Of Flies) dır.

Bu şarkı için Chino Moreno “Bu şarkı hepimizin birlikte yazdığı belirleyici şarkılardandı.Stephen ve benim gitar çalmamız, ardından Frank’in de klavyesi ile bize katılmasıyla başlamıştı. Ardından herkes katıldı. Kimse kimseye ne yapacağını söylemedi ve her şey özgürce ortaya çıktı. İşte o zaman her şey bir araya gelmeye başlamıştı.” diyor.

Belki de şarkının bu kadar özgürce ve spontane gelişmesi şarkıyı bu kadar güzel yapıyordur.



Ama tabii ki de Passenger, Pink Maggit, Elite ve albümdeki diğer şarkıların da hakkını yiyemem.

Son olarak söylemek isterim ki grup bu albüm ile bana göre birbirine biraz daha yaklaşarak dünyaya kendilerini gösterme fırsatını bir kere daha elde ettiler.


Albüme göz atmak isteyenler için:














1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page