top of page
  • symphonyofkadir

En İyi 20 Türk Metal Albümleri

Güncelleme tarihi: 13 Eyl 2023

Pentagram Trail Blazer (1992)


Trail Blazer, Türk metal grubu Pentagram'ın 1992 yılında Alman firma Nuclear Blast Records etiketiyle yayımlanan albümüdür. Trail Blazer, Pentagram'ın ikinci stüdyo albümüdür. İlk kez beş kişilik kadrosuyla bir albüm yayımlayan Pentagram'ın bu kadrosunda solo gitarda Demir Demirkan, vokallerde ise Ogün Şanlısoy vardır. Albümün "Living On Lies" parçasında Gür akad solo gitarda yer almıştır. 1994'te Almanya'da çıkan CD versiyonunda "Holiday in the Sun" yorumu çıkarılmış ve "Vita es Morte" ve ilk albümden "Powerstage" adlı parçaların konserler versiyonları eklenmiştir. Bu yorumlarda solo gitarı gruba albüm kayıtları bittikten sonra katılan Metin Türkcan çalmaktadır.Bu CD baskısında grup fotoğrafında da Demirkan yerine Türkcan yer almaktadır. en bilindik şarkısı olan "Fly Forever" 1993'te Siirt'te şehit düşen grubun eski gitarist'i olan Ümit Yılbar'a adanmıştır.

Albümün en sevilen şarkısı: Fly Forever


Dr.skull Hershey Yolunda!? (1994)



Grubun 3. Ve son Albümü grubun tamamen Türkçe şarkılardan oluşan ilk ve tek albümü oldu. Bu dönemde yeni bir müzik şirketiyle anlaşan Dr.skull'ın müzik şirketi olan EMI bünyesindeki Kent Müzik tarafından gruba devam etmek için teklif götürüldü. Ancak profesyonel kariyerlerinin müzik kariyerleri ile çakışması ve vokalist Serdar'ın daha farklı bir proje için imza atması nedeniyle grup dağıldı.

Albümün en sevilen şarkısı: Herşey Yolunda


Whisky Güneşin Tahtı (1996)


Güneşin Tahtı, 1996 yılında Mega Müzik aracılığıyla çıkarıldı. Albümdeki parçaların geneli felsefi temaları içermektedir. Dünya isimli parçada ise rock ve metal müzisyenlerinin çevreye olan duyarlılıklarının kanıtı gibidir. Bu albümde Yak bizi, Dünya ve Ayna isimli parçalara klip çekilmiştir. Yak bizi Şarkısı grub'un kurucusu Kamil Özaydın'a İthaf edilmiştir. Şarkı ve klibi çok olumlu tepkiler aldı. Albüm kayıtlarından sonra Arif Deniztoker askere gittiğinden dolayı gruptan ayrılmış yerine (çalışmalara ara vermemek amacıyla) Taner Keleş alınmış ve konserlerde Whisky ile boy göstermiştir.

Albümün en sevilen şarkısı: Yak Bizi


Hazy Hill 8800 (1999)


Bu albümü yapmak için tekrardan bir araya gelen Hazy Hill'in 8800 Albümünün Mastering’i Amerika’da yapıldı ve Sis Müzik Prodüksiyon tarafından CD ve MC formatlarında piyasaya sürüldü. 8800 adlı Hazy Hill’in 74 dakikalık bu albümünde 5 yeni parça ve daha önce yayınlanmış ve artık piyasada bulunmayan Murky Bedlam, Fan Of Your Fancy ve Torch-in’ the North Pole EP ve demolarından 12 parça olmak üzere toplam 17 parça bulunuyor.

Albümün en sevilen şarkısı: Point Blank


Kronik Endless War (1992)


Kronik'in Hades records'tan çıkan albümü. kasetin iç kapağında teşekkür ettikleri kişilerden sonra "bu kişiler dışında hiç kimse ve hiç bir kuruma teşekkürümüz yoktur." şeklinde bir yazı ve "mamüllerimizde domuz yağı yoktur" şeklinde de bir not bulunmaktadır. Türkiye'de Trash Metal'in öncülerinden olan Kronik o dönemler tarzlarıyla ve yaptıkları işlerle dinleyicilerin gönlünde taht kurmuştur.

Albümün en sevilen şarkısı: Lie


Radical Noise Plan-B (2000)


Plan-B 2000'de Hammer Müzik aracılığıyla yayımlandı. Radical Noise, 3 parçası Türkçe sözlü olan albümde crossover/metal etkileşimli daha modern bir hardcore tarzını benimsedi."Çığlık" isimli parçada ise Sivas katliam'ı konu alındı. Grup, "Bazen" isimli parça ile Maksimum Rock listesine çıktı.

Albümün en sevilen şarkısı: Bazen


Knight Errant Divan (2005)


Atlantis müzik aracılığıyla yayımlanan "Divan" Albümü 2000'lerin başlarında Türkiye'de oluşan metal müziğe nefret olaylarına denk gelmiş olup büyük bir talihsizliğe uğramıştır.Yine de grup vazgeçmeyip ellerinden gelen her şeyi yaptılar Türkiye'de verdikleri konser yetmedi 2007 Temmuz ayında Almanya'da Headbangers Open Air Festivali'nde sahne aldılar.

Albümün en sevilen şarkısı: Anka


Diken Hedef

Büyük (1999)



Zihni Müzik aracılığıyla yayımlanmıştır.Hedef Büyük adıyla kaydedilen bu ilk albüm, Underground piyasa’da fırtına gibi esti. “Hedef Büyük”, Türk Heavy Metal tarihinde bir ekoldü artık. Grubun epik içerikli şarkı sözleri oldukça büyük tartışma konusu oldu ve zaman zaman alaya alındı. Diken, ırkçı-faşist eğilimli olmakla suçlandı. Grup bu suçlamalar karşısında sessiz kalmayı tercih etti. Sonrasında ise Grubun kurucusu Taylan Ayık bu söylemleri yalanlamıştır.

Albümün en sevilen şarkısı: Öğret Bana


Moribund Oblivion

Manevi (2013)



Türk black metal gruplarının öncülerinden olan Moribund Oblivion 2013 yılında Alman şirket Dust on the Tracks ve SONY müzik işbirliği ile tamamı Türkçe olan Manevi albümünü çıkarmış ve otoritelerden yüksek puanlar almıştır. Hemen hemen her sene büyük Avrupa turneleriyle grup ülke dışına tamamen çıkmış ve kitle oluşturmayı başarmıştır. Sizi karanlık sound'u ile içine çekmesi gayet mümkündür.

Albümün en sevilen şarkısı: Geçip Gittim


Kaçak

Silahlı ve tehlikeli (2009)



Suat Yılmaz prodüktörlüğünde, Jingleist stüdyolarında ilk albümü Silahlı ve Tehlikeli kaydedildi. Grubun müziğe ve dünyaya bakış açısı, şarkıları gibi yalın ve net: Müzik iyidir. Kendilerini dinlediğimiz zaman kendimizi güçlü ve yenilmez hissediyoruz. Albümde bulunan "Olunurde" şarkısı ise ağlatıyor efendim aman dikkat.


Pickpocket (2008)

Hayalle Gerçek Arasında



Virüs şirketinin prodüksiyonluğunu yaptığı Pickpocket'ın ilk albümü Hayalle gerçek arasında. Bütün şarkıları türkçe olup büyük bir başarı elde etmişlerdir. Albüm yayınlandıktan sonra gelen tepkiler üzerine ilk kliplerini "Vazgeç" adlı şarkılarına çekmeye karar veren grup 2008 yılında Anıl Tütüncüoğlu yönetmenliğinde Maslak venue'de çektiler. Çekimi tamamlanan klip MTV Türkiye'de yayınlanmaya başladıktan sonra MTV Türkiye'nin internet sitesinde 5 gün içerisinde 6.000 izlenme sayısına ulaşmıştır. Bu o dönemler için oldukça iyi bir başarıydı. 2008 yılında çıkardıkları albüm ile Headbang Dergisi tarafından 2008 yılının en iyi çıkış yapan grubu seçilmiş ve sene boyunca yazılı ve görsel basında çıkan röportajlarında sertliklerinden taviz vermeyeceklerini açıklamışlardır.

Albümün en sevilen şarkısı: Vazgeç


Hayko cepkin

Tanışma bitti (2007)



Tanışma bitti Hayko Cepkin'in 2. Stüdyo kayıdıdır. EMI stüdyolarında kaydedilmiştir. Hayko Cepkin'in 'Hayat zor ve korkutucu. Ama istediklerini yapabilmen için ayakta kalman lazım...' diye tarif ettiği bu albüm Türkiye'nin en iyi albümleri arasında yer alıyor.

Albümün en sevilen şarkısı: Bertaraf Et


Özlem Tekin

Kargalar (2013)



Kargalar Ateş müzik aracılığıyla Özlem Tekin'in 24 Mart 2013'te yayınladığı 7. ve son stüdyo albümüdür. Özlem Tekin'in bugüne kadar yapmış olduğu en sert soundlu albümü olan Kargalar heavy metal tarzındaki şarkılardan oluşmaktadır. Albüm 5 yeni şarkıyla birlikte Kime Ne albümündeki Sebepsiz Savaş ve Öz albümündeki Tarlalar şarkılarının albümün tarzına uygun yeni düzenlemeleri ve 3 şarkının remixinden oluşmaktadır. Albümdeki 5 yeni şarkının sözleri Özlem Tekin'e, müzikleri ise Tekin'in 10987654321 albümünde de birlikte çalıştığı Özhan Deneç ile Özlem Tekin'e aittir.

Albümün en sevilen şarkısı: Kargalar

Ayrıca dinlemenizi önerdiğim şarkı: Ay


80 Kalibre

Miras (2018)



80 Kalibre 2014 yılı içerisinde hemen hemen her ay boyunca şarkılar çıkarmıştır.Şarkılar Youtube üzerinden yayınlanmıştır.Bu şarkılar daha sonra yeniden kaydedilip,2018'de Miras adlı albümde toplanarak Metropolist Müzik aracılığıyla dijital platformlarda yayınlanmıştır. Enstrümanlarında olan hakimiyetleri grubu bambaşka bir seviyeye taşımıştır.

Albümün en sevilen şarkısı: Eve dönüyorum


Malt

Kendi adını taşıyan ilk albüm (2006)



Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanan albüm eğlenceli, hayatı sorgulayan ve ironi yüklü sözlerinin yanı sıra sert ve enerjik sounda sahip.

Bu albüm bana her zaman Mötley Crüe havası verir. Bu albüm dinamik yapısıyla çok fazla insanın ruhuna işlemiştir efenim.

Albümün en sevilen şarkısı: Deprem


Kurban

Sahip (2010)



Akkiraz müzik aracılığı ile 2010'da yayımlanan Sahip albümü oldukça progresif bir yapıya sahiptir.deniz yılmaz'ın hakkında “madem siz sert şeyler izlemeye alıştınız, o halde biz de şeytanı bu kadar sert anlatacağız, tak diye yumruğu ortaya koyacağız. çünkü çok sıkıldık! ” dediği kurban albümü.

Albümün en sevilen şarkısı: İfrit


Black tooth

Drink drive go to hell (2011)


Yerli Pantera dediğimiz grubun 2011'de yayımlanan son derece sert bir albümüdür. Günümüzde konserlere tam gaz devam ediyorlar.

Albümün en sevilen şarkısı: Iron clad


Pİtch black process

Derin (2016)



Grup melodik death metal ve metalcore’un bir araya geldiği, gayet modern bir müzik yapıyor. “Derin”den bahsederken atlanması mümkün olmayan şeylerden biri, elbette ki Ellefson Music Productions yani Daniel Bergdstrand elinden çıkan güçlü prodüksiyon. İsveç’teki Dugout’ta kaydedilen albüm; bu sayede ülkemizdeki benzerlerinden bariz şekilde ayrılmayı başarıyor. Dolgun gitarlar ve özellikle davul tonu çok iyi.


Göteborg menşeli riflerle donatılan, clean ve yırtıcı vokalleri bir arada kullanan ve profesyonel eli değdiğini çok net hissettiren “Derin”de ilk kez Türkçe sözler de kullanan PITCH BLACK PROCESS, ilginç şekilde, İsveç’e gitmeden önce albümde Türkçe sözlere yer vermeyi planlamamış. Kendini Bergstrand’ın güvenli ellerine teslim eden grup, muhtemelen Bergstrand’ın “size bir farklılık katmak lazım, neden Türkçe sözler kullanmıyoruz?” telkinleri sonucunda gayet fazla miktarda Türkçe söze de kavuşmuş. Ortaya çıkan sonuç en sağlamından bir “Elinize sağlık!” hak ediyor.

Albümün en sevilen şarkısı: Halil İbrahim Sofrası


Murder King

Gürültü kirliliği (2014)



Lafı dolandırmadan başlayalım. “Gürültü Kirliliği” net şekilde Türkçe metalin bugüne kadarki en iyi örneklerinden biri. Özellikle en riskli olabilecek konu olan şarkı sözleri, gerçekten de akıllıca yazılmış ve albümün hiçbir yerinde eğreti durmadan, eşlik edilesi, yüzeysel sloganlar etrafından dönmeyen bir yapıyla albümün değerini artıran önemli faktörler arasında yer almışlar.

Gezi süreci başta olmak üzere bu tarz bir gündemi konu eden bir albümün düşebileceği en büyük tuzak, popülist söylemler ve ucuz sloganlar ile tribünlere oynaması olurdu. Bu durum, albümü batıracak ya da çıkaracak kadar önemli bir konu ve “Gürültü Kirliliği”nin başarılı olmasının bir numaralı sebebi de, zaten güzel olan müziğin sözler sayesinde çok daha değerlenmesi, desteklenir hale gelmesi. Mastering’i Fascination Street’te yapılan “Gürültü Kirliliği”, prodüksiyon namına da son derece başarılı. Susma gibi, Demokrasi gibi büyük nakaratlı şarkılar var ve prodüksiyon sayesinde bu nakaratlar büyüdükçe büyümüşler. Demokrasi demişken, albümde çok güçlü şarkılar var, ancak bu şarkı gerçekten de hepsinden ileride duruyor. Demokrasi, dinlediğim en iyi Türkçe metal şarkılarından biri ve her şeyiyle nefis mi nefis bir çalışma.

Albümün en sevilen şarkısı: Demokrasi


Almôra

Shehrâzad (2004)



Zihni müzik etiketiyle yayınlanan senfonik rock-metal albümüdür. Shehrâzad, Almôra'nın 21 Eylül 2004 tarihinde piyasaya sürdüğü 3. solo albümüdür. Türk rock tarihinin gelmiş geçmiş en iyi 5 İngilizce sözlü albümünden biri olarak kabul edilmektedir. Albüm genel olarak kulakta tipik almora tınısını bırakıyor,yaylılar,flüt ve alışılmadık tizlikte vokaller yine ön planda.lead vokalde ağırlıklı olarak Nihan Tahtaişleyeni duyuyoruz.albüme tema olarak şarkı isimlerinden anlaşılacağı üzere binbir gece masalları seçilmiş.

Albümün en sevilen şarkısı: To live is to fight


Benden şimdilik bu kadar kritik okurları. Okuduğunuz için teşekkürler.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page