top of page
  • Yazarın fotoğrafıKritikzine

KATATONIA Vokalisti Jonas Renkse Röportajı!

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2020

1- Öncelikle röportajımı kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. İlk sorum, grup karantinada ne yapıyor? Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Jonas Renkse: Genel olarak, herkes gibi bu alışılmadık duruma uyum sağlamaya çalışıyoruz. Ama elbette yaratıcı olmaya çalışıyoruz. Fikirler ve kısa eskizler topluyorum, umarım gerçek bir şeye dönüşürler!


2- Sizce bu pandemi süreci metal müziğe nasıl bir etki bırakır?

Jonas Renkse: Bunun her türlü müziğe yansıyacağını düşünüyorum. Muhtemelen (ve umarım) bir ya da iki yılda bir çok kaliteli müzik üretilecektir. Ancak olumsuz tarafı elbette kendinizi nasıl duyuracağınız ve bir şeyler yayınlamak için bekleyen sanatçı ve müzisyenlerin kitlesinde göreceğimiz şeyler.


3- Türkiye'de konserler verdiniz. Genel olarak, Türkiye'deki konseriniz nasıldı?


Jonas Renkse: Muhteşemdi! Bir süredir Türkiye'ye gitmemiştik ve turumuz büyük bir başarı aynı zamanda ilham vericiydi. Bunu pandemiden hemen önce yaptığımız için mutluyum. Dışarı çıkamayacağımız ve performans gösteremediğimiz bu zamanlarda bize değer ve büyük bir anı bıraktı.


4- En sık sorulan sorulardan biri, şarkı sözlerinizi yazmanız için size ilham veren şeydi. Bu kelimeler nasıl ortaya çıkıyor?


Jonas Renkse: Bu sürekli değişen bir süreç. Nerede bulursam ondan ilham almaya çalışıyorum. Bazen edebiyatta, bazen filmlerde ilham bulurum. Ama en önemlisi, sadece içgözlemsel olmak, gerçekleşen ve de başıma gelebilecek olayları ya da kaçırdığım şeyleri yazmak.


5- En son "City Burials" albümü, eski albümlere kıyasla brutal vokallerde daha azalma ve biraz daha yumuşak bir albüm. Bu değişiklik neden oldu ya da sizce grubun müzikal bir değişiklikliği oldu mu?


Jonas Renkse: Bu albümün biraz ağırlığa geri döndüğünü sanıyordum ama sanırım bakanın gözünde (kulağında) böyle değil. Bana göre müziğin ağır olması için çok fazla distortion olması gerekmiyor. Hepsi içerik ve pakette. “Metal grubu” olup olmadığımızla pek ilgilenmiyorum. Şarkıların kim olduğumuzu ve vizyonlarımızın ne olduğunu temsil etmesini istiyorum.


6- Müzik hayatınız nasıl başladı? Kimlerden ilham aldınız?


Jonas Renkse: Çocukken, Iron Maiden ve Judas Priest gibi grupların büyük bir hayranıydım. Onlar beni hâlâ kovalamakta olduğum bir yolculuğa gönderdiler(müzik hayatından bahsediyor). Tabii ki müzik zevkim yıllar boyunca genişledi ve ilham kaynağım şimdi başka bir yerde olabilir. Ancak bu tür müzikler hayal kurmaya devam etmek için ve kendi yerimi bulmak için bana yardım etti.


7- Son olarak, Türkiye'de büyük bir hayranınız var. Türk hayranlarınıza ne söylemek istersiniz?


Jonas Renkse: Şimdiye kadarki inanılmaz destekleri için teşekkür etmek istiyorum ve tekrar geri dönmek için sabırsızlanıyorum!



Röportaj: Alp Doğancan

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page