top of page
  • erdem.a.gok

Kök - Bilmece Albüm İncelemesi


2006 yılında Kerem Tüzün (bass), Kaan Sezyum (davul) ve Cem Ömeroğlu'nun (gitar ve vokal) bir araya gelmesiyle kurulan grup müziğinde progresif rock ve funk esintilerini sert ve sağlam sound'lu anadolu ezgileriyle bir araya getiriyor. 2013 çıkışlı Bilmece albümünden sonra 2015, 2018 ve 2020'de singlelar yayınladı. Biz şimdilik Bilmece albümüne bir göz atacağız.

Bulmaca

İlk saniyelerinden, albümün size farklı bir şeyler sunacağı anlaşılıyor bana kalırsa. Çok söze gerek yok, oldukça hoş ve bir o kadar dinlendirici bir hazırlık motifi.

And

Bu "farklı bir şeyler" kavramını yine hissediyoruz bence. Vokal melodileri ve tonlamaları bize alışık olduğumuz ezgileri hatırlatırken, zemini kuran gitar riffleri metal esintileri taşır nitelikte. Değişken havasıyla bir devinim tutturan şarkı akıp gidiyor resmen. Aşağıdaki linkte davul ve bass riffleri için de ekstra bir gözlem yapabilirsiniz.



Avcı

Nekropsi grubundan alıştığımız deneysellik biraz daha yaklaşımlar üzerinde yoğunlaşırken, Kurban'dan tanıdığımız sertlik ve ezgilerle de birleşiyor bence. Arkasında da gayet dinamik ve olgun bir davul yerleşince muhteşem ve özgün bir şeyler ortaya çıkıyor. Söylenecek bir şey bırakmıyor gerçekten parçalar, sadece dinleyin.

Zincir

Albümden net favorim. Gitar riff'i çok hoşuma gidiyor, üzerine çalınan davul da oldukça hoş bence. Bütün bu hoşluğun yanında şarkının bir dinamizm kontrolüne de sahip olduğu aşikar. Bu yaklaşım bizi şarkıda tutmaya devam ediyor ve bir kontrast yaratmayı başarıyor bölümler arasında. Tansiyon çoğu zaman yüksek olsa dahi aynı bölümler için şarkı ilerledikçe işin içine eklenen farklı hareketler de bu tansiyonu sürekli yukarı çekmiş. Gerçekten bazı basit yaklaşımlar çok efektif kullanılmış, bu da çok hoş bir ürün çıkarmış ortaya.

Anlat

Zincir kadar sevdiğim bir parça daha. Özgün ve ilginç bir vokal melodisi var. Arkasındaki iskelet ise bir o kadar sade. Bu tip kontrastlar çok hoşuma gittiğinden beni yakalamayı ilk saniyelerinden başarmıştı. Gittikçe yükselen bir enerji seviyesinden de bahsetmek mümkün, bu konuda da müthiş bir kontrol var şarkı üzerinde. Gittikçe artsa dahi bölüm geçişlerinde ani düşüşlere veya daha da yüksek seviyelere çıkmaya yol açılabiliyor her zaman. Algılanacak çok fazla öge sunmadan, keyifli bazı yaklaşımlarla kaliteli ve daha da önemlisi özgün bir iş ortaya koyabilmek gerçekten muazzam.



Anla

Bağlama tonlarında ezgilerini duyduğumuz Anadolu'ya bir veda parçası olarak da nitelendirilebilir, nitekim ilerleyen parçalardaki daha sert tonlar buna bir işaret olabilir. Fakat hiçbir zaman tamamen ayrılmak da mümkün değildir belki. Bir takdir parçası gibi de gelmiyor değil fakat dinlemek çok keyifli, "Abi davul olsa süper olur, niye yazmamışlar acaba?" dedirten de bir parça açıkçası. Kendinizi bırakın ve albümün diğer yarısına hazırlanın.

Kuyu

Lynch Mob dinliyorsunuz zannedebileceğiniz, daha sonra vurguların belirginleşmesiyle ve bass gitar'ı daha yoğun duymaya başlamanızla "Nooluyor lann?" dedikten sonra, "Kerem Tüzün çalıyormuş ya, okay" diye kendinize hatırlatıp şarkıyı takdir etmeye başlıyorsunuz. İnanılmaz iyi olduğunu düşünüyorum, bass motiflleri genel olarak şarkının ana kısmı gibi. Bu motifin vurgularına güçlü destek çıkan bir davul ve bu vurgular arasında biraz daha özgür bırakılan bir gitar duyuyorum kendimce. Oldukça eğlenceli ve muhteşem bir parça daha.

Yüz Bir

Aynı eğlenceli havanın devam ettiği, vokal melodilerini destekleyen enstrümental yükselişler ve genişlemelerle Anlat'ı andıran, motiflerde ise Kuyu'dan sonra bass gitar ve gitarın rolü değişmiş gibi bir algı yaratan bir parça. Sanki biraz da Tool esintileri var :). Bütün bu etmenler birleştiğinde albüme yakışır, bir tık alıştığımız sadelikten uzak olsa da bu algılanacak ögeleri efektif bir şekilde ayrı ayrı sunmayı başarıp bir bütün oluşturabilen bir parça.

Bilmece

Albüme ismini veren parçaya da bu yakışırdı. Ölçü içindeki nota ve vurgu sayıları arttığından çok hareketli duyulan şarkıdaki vokal melodisi bu vurguların hepsine değil de kendi melodisine göre istediğine destek çıkınca bütün bu hareketliliğin içinde bir ekstra yürüyüş ortaya çıkıyor ve bu kontrast da şarkıyı götüren unsur oluyor. Daha sonra bölümler arasında değişen davul da bu kontrasta destek çıktığı zaman şarkı oldukça dinamik bir hale geliyor. Muazzam gerçekten.

Nehir

En çok Kurban esintisi aldığım parça bu sanırım, ama iş o kadar farklı ve özgün ki illaki farklı noktalarıyla bu esintilerden ayrılıp kendi yaklaşımını oluşturabiliyor her zaman grup. Tempo yaklaşımları, tansiyon kontrolü ve vokal melodileri açısından Zincir parçasıyla ortak yönler taşıyor parça, bundan kaynaklı bir diğer favorim diyebilirim. Oldukça güçlü bir sound'a sahipti albüm zaten genel olarak, ama bence Anla'dan sonrasına ikinci yarı diyecek olursak, ikinci ayrıdaki sertlik kesinlikle daha fazla. Agresifliğe kadar yükseldiği tansiyon noktaları da oluyor parçaların içinde bence. Kötü anlamda değil tabi ki, çok seviyoruz.



Yallah

Gitar motiflerinin vokal melodisiyle paralel hareketlerinin üzerinde daha serbest bir bass gitar dinliyoruz bu parçada. Kısa pre-chorus bölümüyle tansiyonu ayarlamayı başaran grup oldukça keyifli bir parçaya daha imza atmış. Bölümler arası geçişlerde bu serbestliğin de yönü değişiklik gösterebiliyor. Verse bölümleri için zaten bütün o ezgileri yakalayabiliyorsunuz, Kök'lerinden vazgeçmiyor grup fakat daima ileriye bakıyor ve getirdiği yaklaşımları uygulamaya dökmeyi oldukça sade, efektif, nitelikli şekilde yapmayı biliyor.

Dere

Başlangıçta ve ortada gördüğümüz gibi sonda da bir enstrümental parça, bir nebze sanki diğer ikisinin karışımı gibi, bir nebze de değil gibi :d. İlginç bir melodi bütünü daha, Bilmece'yi çözdük mü çözemedik mi bana kalırsa belli değil, hayat bir bilmece ve sürekli devam edecek, ben albümden, belki sözlerinden dolayı belki hayatımda gelişen şeylerden dolayı bunu anlıyorum. Ne anladığınız, ne anlattığını düşündüğünüz ise size kalmış.

Umarım farklı bir pencere, bir bakış açısı kazandırmışımdır sizlere. Kök gibi grupların varlığı müziğimiz için bence oldukça önemli, yaptıkları işler oldukça (çok yüksek ihtimalle) övmeye ve (kesinlikle) yaymaya, hatta (belki) de icra etmeye çalışmaya devam etmek her zama isteyeceğim bir şey olacak. Müzikle kalın!




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page