top of page
  • sefaalcn2

NIRVANA-Bleach / Albüm İncelemesi

Nirvana’nın metal sounda sahip, kendinden sonraki albümlerde de etkisini gösterecek başarıda bir albümü 1989 yılında yayınladı. Vokalde ve gitarda Kurt Cobain, Bas gitarda Krist Novoselic, Davulda ise Chad Channing vardır. Albümün kapagında resimde gördügümüz kişi Jason Everman. Kendisi bir gitarist ve albümdeki hiçbir şarkıda çalmadı. Albüm kapagında olma sebebi ise gruba kayıt işleri vs. için 600$ yardımda bulunmasıdır. 13 şarkılık bu albüm Blew ile başlıyor. Albümün en beğenilen şarkılarından bir tanesi olan Love Buzz aslında bir cover ve Shocking Blue grubunun bir şarkısı. Albümün sözleri yazılırken kayıttan önceki gün herkesin sinirli oludugunu, gidip negatif kelimeleri bagıralım ve cinsiyetçi olmayalım şeklinde hareket ettiklerini Spin dergisine verdikleri röportajda belirttiler. Paper Cuts şarkısında bu agresifligi görebilirsiniz. Daha dogrusu albümü dinlemeye başladıgınızda bu siniri hissetmeyeceginiz şarkı yok. Incesticide albümünde yayınlanan Big Long Now aslında Bleach albümüne konulmak için yazılmıştı. Dinlerseniz o Bleach hissini alabilirsiniz. Albümün 4. Şarkısı olan School Kurt Cobain’in okuduğu liseyi bıraktıktan sonra aynı yerde hademe olup tüm sınıf arkadaşlarını hala okulda görmesiyle alakalı. “Wouldn’t you believe it? It’s just my luck” “You're in high school again” sözleri bu olayı anlatıyor.




Bu albüm dinlenirken Mudhoney grubundan esintiler görülüyor. Albümdeki 7.şarkı olan Negative Creep şarkısının “Daddy’s little girl ain’t a girl no more” kısmı Mudhoney - Sweet Young Thing Ain’t Sweet No More şarkısından esinlenilmiştir. Albümün 10. Şarkısı olan Mr. Moustache Kurt Cobanin küçükken yazdıgı çizgi romandan dogmuştur. Kurt Cobain o çizgi romanda silahlara ve futbola ilgi duyan, karısının karnındaki çocugunun sert tekmeleriyle övünen ve sonrasında o tekme ile kafası dagılan bir “Amerikan Erkegini” daha doğrusu “Mr. Moustache” karakterini resmetmiştir. Bu şarkıda ayrıca “Yes, I eat cow, I am not proud” sözleri ile et yediği için pişman oldugunu, aslında vejetaryen olmayı denedigini dile getirmiştir Cobain.

Bu albüm grup üyelerinin hisleri için güzel bir defter olmuştur. Albümün genel soundu - punk rock temelli olması dışında - herhangi bir grubu anımsatıyor diyemem. Bu albümü güzel kılan şey de bu zaten. Grubun duygu yüklü soundu, sert ve hızlı davulları; kirli, agresif ve sert vokallerden, kullanılan pedallardan veya tekniklerden oluşmuyor sadece. Nirvana’yı Nirvana yapan o ruh, müzikalitesinden çok daha fazla ön plandaydı. İşte borç 600$ karşılıgında yapılan ve ardından Sub Pop Records’un yaklaşık 2 milyon ile en çok satan albümü olan Bleach hakkında daha fazla yazmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Aşagıdan dinleyebilirsiniz.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page