top of page
  • Yazarın fotoğrafıKritikzine

QUEEN


 Londra’da 1968 yılında kurulan Smile grubu Queen’in temellerini oluşturur. Bas gitar ve vokalde Tim Staffell, gitarda Brian May ve bateride Roger Meddows Taylor’dan oluşan grup 1970 yılında Tim Staffell’ın müzikal kariyerinde Smile’dan farklı bir doğrultuda devam etmek istemesi  üzerine dağılır.

Gruba yeni solistleri Freddie Mercury’nin katılmasıyla grup ciddi bir şekilde provalara başlarlar. Kendi besteledikleri şarkılar dışında o dönemde popüler olan rock şarkılarını da yorumlarlar. Ama bu süreçte grubun bas gitariste ihtiyacı vardır. Tim Staffell’a hayran olan Mike Grose grubun yeni bas gitaristi olarak gruba katılır fakat Mike, Freddie’nin yeterince iyi olmadığını düşünür. Tim’in daha iyi bir vokalist olduğunu düşünen Mike, Freddie’nin yüksek notalara ulaşamadığını düşünmektedir.

Uzun süren provalar ardından grubun yeni haliyle ilk konserlerini vermek üzere Cornwall’a giderler. Sahne kostümleri Freddie tarafından kendi zevkine göre seçilmiştir. Sahne kostümleri siyah kadifeden daracık pantolonlar, siyah bluzlar ve topuklu botlardan oluşur. Bu görünümü gümüş takılar ve zincirler bütünler. 

 Konser STONE COLD CRAZY ile açılır. Bu konser isimleri hala Smile olsa da Queen’in üç üyesinin birlikte çıktıkları ilk konserdir. Konser bekledikleri gibi geçmemiştir. Canlı performansları provadaki performanslarından çok daha kötü olmuştur. Yerel bir gazetede  ‘Parlak giysiler içinde tuhaf görünümlü dört genç Cornwall’daki ölülerin yarısını uyandıracak kadar gürültü yaptılar.’ diye yer alırlar.

Bir gün yine birlikte çalışırlarken grubun isim değişikliği gündeme gelmiştir. Düşünülen isim kraliçe anlamına gelen Queen’dir. Bu fikir Freddie’den çıkmıştır. Bu isim grup tarafından ilk önce pek iyi karşılanmamıştır. Freddie arkadaşlarına bu ismi düşünmesindeki sebepleri açıklar, Freddie kraliçe isminin bir ihtişamı olduğunu düşünmektedir ayrıca Britanya’nın da sembolü olan isim artık grup üyelerine çekici geliyordur. Grup üyeleri sonunda ikna olur.  Artık Smile yoktur. Dünyanın en başarılı gruplarından biri olan QUEEN resmi olarak 1970 yılında kurulmuş olur.

18 Temmuz 1970’de Londra’da Imperial College’ta  düzenlenen mini bir konserde ilk defa Queen adıyla sahne alırlar. 25 Temmuz 1970’te ilk kez gerçek anlamıyla Queen olarak sahneye çıkacaklardır. Bu konser Queen’in ilk konseri olsa da Mike Grose’nin son konseridir. Konserden sonra Mike gruptan ayrılır. Bir sonraki konserleri yaklaştığı için acilen bir bas gitarist bulmaları gerekir. Cornwall’da tesadüfen karşılaştıkları Barry Mitchell grubun yeni basçısı olur. Barry, Freddie’yi çok feminen bulmaktadır. Konselerden önce saçlarını düzleştirip siyah oje süren Freddie’yi şaşkınlıkla izler. Freddie’nin feminen tavırları herkesin dikkatini çekmektedir. İleride basının da çok dikkatini çeken bu tavırlar akıllarda Freddie’nin cinsel yönelimiyle ilgili soru işaretleri oluşturmaktadır. Üstünde çok fazla baskı oluşan Freddie cinsel yönelimini hiçbir zaman saklamaya çalışmamış aksine I Want to Break Free şarkısı ile özgür olmak istediğini herkese duyurmuştur.

Aradan zaman geçmesinin ardından grup yine bas gitarist arayışındadır. 17 yaşındaki Doug Bogie ilanlarına yanıt verir ve seçmeleri geçer. Çok yetenekli bir genç olan Doug ile iki konsere çıkarlar fakat ardından Doug ile yollarını ayırmaya karar verirler. Doug’un sahnede çok geri planda kaldığını düşünmektedirler ve ayrıca birkaç sahne ekipmanını da çaldığı düşüncesindedirler. Doug’un istemeyerek ayrılmasıyla grup bir kez daha bas gitaristsiz kalmış olur.

Bir gece birlikte eğlenmeye çıkan Roger ve Brian ortak bir arkadaşları aracılığıyla çok iyi bas gitar çalabilen genç bir elektronik öğrencisi ile tanışırlar bu gencin adı John Deacon’dır. John yaşça küçük olmasına rağmen küçük yaştan beri gitar çalmasının avantajıyla seçmeleri geçer ve gtubun yeni bas gitaristi olur. Böylece Queen, Freddie’nin ölümüne dek değişmeyecek son halini alır.

Freddie Mercury 24 Kasım 1991 yılında AIDS’ten dolayı hayatını kaybeder ve efsanevi grup bir daha eski halini almaz. Günümüzde Queen + Adam Lambert olarak konserler vermektedirler fakat Jhon Deacon Freddie’nin ölümünden sonra sahneye çıkmamıştır. 

Queen 13 Temmuz 1973 yılında ilk albümünü çıkarır. Grubun ismiyle aynı ismi taşıyan albüm 10 şarkı içermektedir. Queen albümünün en çok çıkış yapan şarkısı Keep Yourself Alive şarkısıdır. Bu şarkı aynı zamanda grubun ilk single’ıdır. Toplamda 27 tane albümleri olan Queen grubunun son albümü 3 Nisan 1998 yılında yayınlanan The Eye albümüdür.

Grubun 1981 yılında yayınladığı Greatest Hits albümü Britanya’da tüm zamanların en çok satan albümü olmuştur.  Channel 4 tarafından 1994 yılında düzenlenen Music of the Millenium anketinde Queen tüm zamanların en iyi ikinci rock grubu, Bohemian Rhapsody ise en iyi şarkı seçilmiştir.




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Rock ve Metal Haberleri İçin Abone Olun!

  • White Facebook Icon
  • Instagram - Beyaz Çember

RÖPORTAJLAR

LİSTELER

YENİ ÇIKANLAR

ALBÜM KRİTİKLERİ

HAKKIMIZDA

Rock metal haberleri, röportajları, albüm incelemeleri içeren güncel müzik portalı

Kritikzine 2024 by Kritik Records © Tüm Hakları Saklıdır

bottom of page