top of page
  • Yazarın fotoğrafıAybüke Küçük

Ulver - Hexahedron | Albüm İncelemesi

Güncelleme tarihi: 25 Eyl 2021

Bir kalıba sığmadan, black metalden synthwave türüne kadar sağlam albümler çıkarabilmiş, müzik yapma konusunda vizyonu oldukça geniş Norveçli bir grup olan Ulver; geçtiğimiz günlerde, Norveç’te bulunan Henie Onstad Kunstsenter adına bir sanat müzesinde 2018 yılında canlı kaydettiği Hexahedron adındaki albümünü yayınladı.

Ulver, kariyerlerini black metal türünde Bergtatt adlı sağlam bir albümle yapmalarına rağmen, bahsettiğim gibi müzikte yeni şeyler denemekten çekinmeyen tavırları sayesinde, 80lerin synthwave havasını aratmayacak türde, The Assassination of Julias Ceaser ve Flowers of Evil adında iki albümle müzik kariyerlerine devam ettiler.

Hexahedron, 1 şarkının 5 bölüme ayrılarak albümleştirilmiş hali denilebilir. Albümü dinlerken geçişleri anlamak şarkıların bütünlüğünden dolayı zor olabiliyor.

Albümdeki parçaların sırasıyla adı; Enter the Void, Aeon Blue, Bounty Hunter, A Fearful Symmtery ve The Long Way Home.


Albümün genel olarak tarzına deneysel elektronik denilebilir. Canlı performansı izlendiğinde albümün ne hissetirmeye çalıştığı daha iyi anlaşılıyor. Henie Onstad'daki performans sırasında grup, asimetrik bir alanın ortasında etrafında seyirciler ve müziğin ritmine eşlik eden sanrılı lazer ışıklarla beraber albümün transa geçiren halini destekliyor.

Giriş parçası Enter the Void; albümün atmosferik yolculuğuna hazırlar nitelikte oldukça sakin başlıyor. Albümde enstrümantal olmayan tek parça olan A Fearful Symmetry, albümün öne çıkan parçası olarak görülüyor.

Albüm kapağında, soyut ve karmaşık şekilde iç içe geçmiş altı yüzlü üç adet kübik yapı görüyoruz. Albüme adını veren Hexahedron kavramı da matematikte altı yüzü olan herhangi bir çokyüzlü anlamına geliyor. Canlı performansta da soyut ve karmaşık şekilde ışıklar yardımıyla kübik yapı sağlanmış.

Ulver, yeni tarzlar denemekten çekinmeyen bunu da oldukça iyi yapan dinlenesi bir grup. Grubun, The Assassination of Julias Ceaser ve Flowers of Evil albümlerinde hissettirmeye başladığı syntwave havasına, bir de deneysellik ekleyerek ortaya çıkardığı Hexahedron, dinleyicilerini galaktik bir yolculuğa çıkarıyor ve kesinlikle dinlenmeyi hak ediyor.


Hexahedron, küratör Lars Mørch Finborud'un albümün giriş notlarında belirttiği gibi: “Henie Onstad Kunstsenter'ın müzik ve performans tarihinde kesin bir vurgu.”


Kritikzine Albüm Puanı: 7 / 10

★★★★★★★☆☆☆

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page